logo ecoimm

Энергетическая эффективность

Энергетическая эффективность

Такими простыми действиями как отключение света при выходе из помещения, установка двухкамерных окон и изоляция зданий, чтобы не допустить потери тепла, мы можем внести собственный вклад в спасение окружающей среды и еще сэкономить при этом деньги и энергию.

Определение основных потребителей энергии в результате ее приборного учета, а также собственно учета оборудования помогает лучше понять порядок потребления энергии в компании, а это первый важный шаг на пути к планированию сокращения энергопотребления бизнеса. Когда удалось выявить основных потребителей, можно принять меры для того, чтобы улучшить контроль над ними, или же отключать их в случае необходимости.

Расчет издержек на энергию, необходимую для ведения бизнеса, позволяет определить типы энергии, используемой в производственных процессах, и перейти к поставщику эффективной энергии, которая более рентабельна для компании. На основе сделанных расчетов можно рассмотреть вариант перехода к менее дорогостоящей энергии, когда это возможно, к примеру, использовать для нагрева воды и обогрева помещений газ либо возобновляемые ресурсы (солнечные батареи, системы ветровой энергии, биомассу и пр.), сокращая, тем самым, углеродный след в деятельности компании.

Применение в компании программы проверки оборудования может обеспечить его более эффективную работу с точки зрения энергопотребления, ограничения теплопотерь, эффективного сжигания газа.

Выработка у персонала привычки отключать от энергии неиспользуемое оборудование позволяет значительно сократить чрезмерное энергопотребление в компании и добиться экономии бюджетных средств.

1. Beneficiile utilizării energiei solare

1.Beneficiile utiliz ârii energiei solare Utilizarea energiei solare în case este un trend care prinde amploare și în Republica Moldova. Astfel, tot mai mulți cetățeni înțeleg că investiția în panouri solare este binemeritată și că:

Economisești bani

Utilizarea panourilor solare îți vor micșora costurile pentru energie solară de câteva ori. De exemplu în SUA – panourile solare montate acasă pot economisi peste 100 de dolari pe lună, în mare parte dintre statele țării.

Ai grijă de mediul înconjurător

Soarele este cea mai prietenoasă sursă de energie față de mediu, cu efecte minime de poluare, pentru că nu produce gaze cu efect de seră. Acestea contribuie la încălzirea globală care, la rândul său, pune în pericol supraviețuirea omului și a altor specii. Energia solară este eficientă pentru că reduce risipa de energie, care vine cu consecințe economice grave. Vei fi independent față de fluctuațiile prețurilor la energie electrică, fiți de acord în ultima perioadă avem o epopee a prețurilor în țară.

Fiabilitate energetică

Spre deosebire de multe alte aspecte imprevizibile ale vieții umane, soarele răsare și apune în fiecare zi. Peste tot în lume, oamenii știu ritmul soarelui, pe care acesta îl respectă 12 luni pe an. Chiar dacă mai sunt și zile cu nori, în zilele noastre se poate face o estimare a zilelor și sezoanelor cu soare. Toate acestea fac ca energia solară să fie o sursă foarte fiabilă.

Poți să stochezi energie solară

Grație noilor invenții, utilizatorii pot să stocheze energie solară pentru zilele cu nori. Tesla Powerwall este o baterie imensă care face acest lucru. A fost proiectată pentru a păstra energie solară care poate fi utilizată seara, în tandem cu panourile solare, când este o pană de curent sau în timpul lunilor de iarnă sau a perioadelor cu vreme imprevizibilă.

După cum observați utilizarea energiei solare aduce doar satisfacții și beneficii. În plus, această resursă arată grija omului față de mediul care îl înconjoară.

2. Cel mai bun proiect în energia solară fotovoltaică și geotermală

2. Cel mai bun proiect Gheorghe Cimbir, municipiul Chișinău, orașul Codru – Casă cu consum zero, casa domnului Cimbir este încălzită iarna de un sistem geotermal, care asigură și răcirea acesteia în sezonul estival. Energia electrică este obținută cu ajutorul panourilor fotovoltaice și a, iar apa caldă menajeră cu ajutorul unui sistem de colectare solare cu tuburi vitate. 

 

 

3. Micsoram cheltuielile din resursele oferite de natura

Republica Moldova are multe de învățat de la țări europene precum Austria, Suedia, Danemarca sau Letonia cum să gestioneze sursele de energie regenerabile în așa fel ca beneficiarii finali, cetățenii, să se bucure de avantajele energiei ieftine și ecologice. Dacă țara noastră este total dependentă de resursele energetice din import, unele state membre UE au profitat din plin de resursele oferite de natură: vântul, apa, soarele sau resturile vegetale.

Europa optează pentru energia naturii

Țările situate în nordul bătrânului continent produc energie din vânt și apă, iar țările mai călduroase profită din plin de lumina soarelui pentru a micșora cheltuielile de întreținere. Datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) arată că aproape o treime (32%) din totalul energiei electrice consumate în Europa în anul în 2018 a provenit din surse regenerabile, fiind remarcată o creștere ușoară de la 31% în anul 2017. Energia eoliană (produsă de vânt) și energia produsă de hidrocentrale au contribuit fiecare cu câte o treime din energia electrică totală provenită din surse regenerabile în 2018. Energia solară (12%), biocombustibili solizi (10%) și alte surse regenerabile (9%) sunt alte bogății ale naturii care au fost valorificate de unele state europene.

3. Micsoram cheltuielile din resursele oferite de natura

4. O întreprindere de producere a dulciurilor – raționalizarea consumului de energie

4Pe clădirea principală a unei întreprinderi de producere a dulciurilor stau două logo-uri care sunt iluminate în fiecare seară. Instalația de iluminat era alcătuită din tuburi fluorescente, care însumau o putere de 9,5 kW și lungimea totală de peste 200 metri.

Pentru raționalizarea consumului de energie, întreprinderea a schimbat sistemul de iluminat vechi cu altul nou de iluminarea  în locul tuburilor fluorescente, care însumează o putere de doar 2,5 kW. Astfel întreprinderea obține economii de energie de 15330 kWh/an, economiile financiare fiind de 29000 lei/an.

 

 

 

5. ISTORII DE SUCCES: REDUCEREA DE RISIPA A RESURSELOR SI BENEFICII FINANCIARE

5. tabel

logofooter ru

  • © Все права защищены. обновлен: 19.10.2021.

решение

Тел: + 373 (22) 29 57 41
Факс: + 373 (22) 29 57 97
Эл. адрес: info@odimm.md

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Вы используете компонент ADS Blocker . Мы не используем рекламные элементы, мы только представляем наши собственные продукты или доноров, которые продвигают проекты в национальной экономике.
Некоторые функции могут быть заблокированы, отключите компонент ADS Blocker.
Спасибо за понимание!