14 ani

te

Inspirat de modul de viaţă sănătos, a dat start unei afaceri

Inspirat de modul de viaţă sănătos, a dat start unei afaceri

 La sfârşitul anului 2017, ideea era doar pe hârtie, iar în 2018 a şi pus bazele afacerii. Modul de viaţă sănătos l-a inspirat pe Victor Zaharciuc din satul Mărculeşti, raionul Floreşti să-şi deschidă o afacere cu mure, despre care a aflat că au numeroase proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Iniţial, antreprenorul opta pentru o plantaţie de căpşuni, dar după ce a studiat piaţa, a renunţat la această idee în favoarea cultivării murelor. Tânărul a aplicat la finanţare europeană prin Programul „PARE 1+1”, întrucât părinţii lui muncesc peste hotare. Grantul obţinut i-a permis să-şi procure un sistem de fixare a pilonilor pentru butaşii de mure, material săditor, dar şi un autocamion pentru transportarea fructelor.

Prima recoltă a colectat-o în anul 2020, însă, fiind un an secetos, roada nu a fost pe măsura aşteptărilor. Aflat la început de cale, tânărul nu  renunţă şi va investi în continuare. Are toată încrederea că îi va reuşi să-şi dezvolte afacerea, fiind pregătit pentru apariţia unor dificultăţi generate de fenomenele naturii. Spune că nu e loc de disperare şi că orice eşec aduce, ulterior, succes.

Înarmat cu ambiţie, Victor îşi propune să promoveze murele în nordul ţării, despre proprietăţile cărora se cunoaşte mai puţin în Republica Moldova. Antreprenorul recunoaşte că grantul european i-a conturat ideea de afacere mult râvnită pentru care nu avea suficiente resurse financiare pentru a o materializa. Fără această susţinere crede că i-ar fi fost mai dificil să iniţieze afacerea. Mai mult decât atât, cursurile de instruire din cadrul Programului i-au permis să construiască legături şi cu alţi producători din ţară, cu care ulterior, a stabilit colaborări.

 

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” funcţionează în baza regulii „1+1” - fiecare leu investit din remitenţele candidatului este suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul programului. Beneficiari de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi rudele lor de gradul I. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din fondurile Uniunii Europene.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 04.08.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!