14 ani

te

Mierea e cea mai buna dintre toate dulciurile, soțul e cel mai bun dintre toți oamenii

Mierea e cea mai buna dintre toate dulciurile, soțul e cel mai bun  dintre toți oamenii

 

Au inițiat o afacere din necesitate. Cristina Bacaliuc și soțul ei, ambii pedagogi de meserie, s-au pomenit întro situație financiară dificilă atunci când au adus pe lume primul lor copil. Acest lucru i-a motivat să caute soluții pentru a putea oferi odraslei tot de ce are nevoie. Astfel, le-a venit ideea să-și construiască o prisacă.

Așa începe istoria soților Bacaliuc. El – învățător de clasele primare, cu un salariu mai mic de 2000 de lei, ea–profesoară de limba română și engleză, aflată în concediu de maternitate cu o indemnizație lunară mizeră. Primul gând care le vine multor moldoveni e să migreze peste hotare. Nu e și despre cei doi soți, care au ales să rămână acasă și să inițieze o activitate care să le asigure un venit, ce le-ar permite să-și întrețină familia. Așadar, în 2014, și-au făcut apariția primele două familii de albine în gospodăria lor din satul Andrușul de Jos, Cahul. În timp, mica afacere s-a dezvoltat, iar în prezent, tinerii dețin 50 de familii de zburătoare. Recent și-au deschis și o companie. Și cum orice meserie se învață, îndeletnicirea de apicultor au „furat-o” de pe internet. Acum, albinele le asigură o producție anuală de 1500 kg de miere, pe care o comercializează în rândul prietenilor și cunoscuților.

Activitatea le generează venit, dar și noi idei de dezvoltare a afacerii. Antreprenorii își propun să producă miere-cremă cu diferite adaosuri, aceasta fiind un produs sănătos și pe placul copiilor, în mod special. Ideea promițătoare o vor materializa prin intermediul Programului „Start pentru Tineri” la care participă în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare Cahul.

Din grantul obținut vor achiziționa un echipament special de producere a mierii-cremă, dar și stupi. Potrivit lor, participarea în cadrul proiectului înseamnă un nou start pentru ei și un ajutor enorm pentru a rămâne acasă și a le oferi copiilor o viață decentă. „Noi ne vedem viitorul acasă, vrem să vedem cum cresc copiii. Nu vrem să plecăm, dar totodată avem nevoie de o ocupație aici și de un venit stabil, iar proiectul LEP ne-a oferit această posibilitate. Mulțumim că ne oferiți șansa să ne afirmăm în țara noastră”, a afirmat Cristina Bacaliuc.

 

Implementarea proiectului investițional a fost posibilă în rezultatul cooperării dintre Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO). Ca urmare a acestui Parteneriat Local de Ocupare au fost susținute financiar 11 afaceri inițiate de tinerii  și femeile din raionul Cahul.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 06.12.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!