14 ani

Mierea e cea mai buna dintre toate dulciurile, soțul e cel mai bun dintre toți oamenii

Mierea e cea mai buna dintre toate dulciurile, soțul e cel mai bun  dintre toți oamenii

Au inițiat o afacere din necesitate. Cristina Bacaliuc și soțul ei, ambii pedagogi de meserie, s-au pomenit întro situație financiară dificilă atunci când au adus pe lume primul lor copil. Acest lucru i-a motivat să caute soluții pentru a putea oferi odraslei tot de ce are nevoie. Astfel, le-a venit ideea să-și construiască o prisacă.

Așa începe istoria soților Bacaliuc. El – învățător de clasele primare, cu un salariu mai mic de 2000 de lei, ea–profesoară de limba română și engleză, aflată în concediu de maternitate cu o indemnizație lunară mizeră. Primul gând care le vine multor moldoveni e să migreze peste hotare. Nu e și despre cei doi soți, care au ales să rămână acasă și să inițieze o activitate care să le asigure un venit, ce le-ar permite să-și întrețină familia. Așadar, în 2014, și-au făcut apariția primele două familii de albine în gospodăria lor din satul Andrușul de Jos, Cahul. În timp, mica afacere s-a dezvoltat, iar în prezent, tinerii dețin 50 de familii de zburătoare. Recent și-au deschis și o companie. Și cum orice meserie se învață, îndeletnicirea de apicultor au „furat-o” de pe internet. Acum, albinele le asigură o producție anuală de 1500 kg de miere, pe care o comercializează în rândul prietenilor și cunoscuților.

Activitatea le generează venit, dar și noi idei de dezvoltare a afacerii. Antreprenorii își propun să producă miere-cremă cu diferite adaosuri, aceasta fiind un produs sănătos și pe placul copiilor, în mod special. Ideea promițătoare o vor materializa prin intermediul Programului „Start pentru Tineri” la care participă în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare Cahul.

Din grantul obținut vor achiziționa un echipament special de producere a mierii-cremă, dar și stupi. Potrivit lor, participarea în cadrul proiectului înseamnă un nou start pentru ei și un ajutor enorm pentru a rămâne acasă și a le oferi copiilor o viață decentă. „Noi ne vedem viitorul acasă, vrem să vedem cum cresc copiii. Nu vrem să plecăm, dar totodată avem nevoie de o ocupație aici și de un venit stabil, iar proiectul LEP ne-a oferit această posibilitate. Mulțumim că ne oferiți șansa să ne afirmăm în țara noastră”, a afirmat Cristina Bacaliuc.

Implementarea proiectului investițional a fost posibilă în rezultatul cooperării dintre Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO). Ca urmare a acestui Parteneriat Local de Ocupare au fost susținute financiar 11 afaceri inițiate de tinerii  și femeile din raionul Cahul.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

• © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 06.12.2021.

Soluție