logo ro

te

Oferă ODIMM suport pentru implementarea planurilor de acțiuni de ecologizare?

Oferă ODIMM suport pentru implementarea planurilor de acțiuni de ecologizare?

 

ODIMM, prin intermediul Programului de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, oferă suport financiar și non-financiar în scopul promovării, susținerii și dezvoltării capacităților ÎMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor.  

Programul are o abordare complexă și oferă  întreprinderilor mici și mijlocii suport prin intermediul a trei etape.

 

Etapa IInstruire și formare în domeniul ecologizării ÎMM

În cadrul acestei etape, ODIMM va organiza și desfășura instruiri pentru managerii din  cadrul ÎMM, în scopul identificării și adoptării acțiunilor concrete de ecologizare ale proceselor de producere și prestare a serviciilor.

 

În cadrul Etapei IIFinanțarea de valoare mică, ÎMM vor beneficia de următorul suport: 

✔ oferirea asistenței consultative pe durata implementării acțiunilor de ecologizare; 

✔ suport financiar nerambursabil pentru implementarea acțiunilor de ecologizare de valoare mică, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu va depăși 200 000 lei/dintre care achiziționarea serviciilor și activelor nemateriale, va constitui maxim 30% din sumă proiectului investițional, dar nu va depăși 80 000 lei.

 

În cadrul Etapei IIIFinanțarea de valoare mare

Vor fi susținute companiile care sunt orientate către implementarea standardelor ISO/EMAS, etichetarea ecologică a UE, precum și achiziționarea de echipamente necesare ecologizării. 

ÎMM vor beneficia de următorul suport: 

✔ oferirea asistenței consultative și mentorat pe durata implementării standardelor și sau a certificărilor internaționale etc; 

✔ suport financiar nerambursabil pentru implementarea acțiunilor de ecologizare de valoare mare, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu va depăși 500 000 lei;

✔ achiziționarea activelor nemateriale va constitui maxim 20% din sumă proiectului investițional și nu va depăși 200 000 lei; 

✔ achiziționarea serviciilor va constitui maxim 20% din sumă proiectului investițional și nu va depăși 200 000 lei.

Etapa II a Programului de ecologizare prevede oferirea granturilor mici pentru implementarea planurilor de acțiuni de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor; aplicarea modelelor de producție și consum durabile; introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice; prevenirea poluării, reducerea și gestionarea deșeurilor; prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă, etc.

 

Acțiunile de ecologizare propuse de companii pot viza:

• înlocuirea sursei de energie convențională prin instalarea panourilor fotovoltaice; 

• reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică; 

• transformarea deșeurilor organice în proteine de înaltă calitate pentru sectorul piscicol, zootehnic, 

• gestionarea resurselor de apă prin instalarea stației de epurare;

• introducerea echipamentelor care permit reciclarea deșeurilor textile în materie primă; 

• reciclarea deșeurilor rezultate în procesul filtrării uleiurilor presate la rece și folosirea acestora în cosmetologie;

• reciclarea deșeurilor rezultate în procesul restaurării anvelopelor și producerea pavajelor, bordurilor, etc

 

La program pot aplica întreprinderile mici și mijlocii care sunt definite conform Legii nr. 179 din 21.07.2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii; nu au datorii față de bugetul public național; nu au contravenții administrative, prescripții nestinse constatate/emise de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, ce au adus prejudicii mediului; au participat la sesiunile de instruire și care au elaborat un plan de acțiuni de ecologizare a afacerii; activitățile principale ale solicitanților să aibă o legătură directă cu activitățile pentru care este depus dosarul în cadrul concursurilor de granturi.

 

Reamintim faptul, că ODIMM recepționează în regim continuu  solicitările din partea companiilor autohtone de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM.

Companiile interesate de a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor pot aplica pe următorul link: https://bit.ly/3ksdhyF

 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 17.05.2022.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!