logo ro

te

Cum aș putea să îmi transfer afacerea online?

 Cum aș putea să îmi transfer afacerea online?

 

 Dacă ați vândut vreodată produse cu ajutorul telefonului mobil, prin intermediul site-ului dvs. sau ați utilizat terminale de plată, servicii bancare online, ați livrat produse ori servicii prin intermediul rețelelor sociale (Facebook, Instagram etc.), atunci cel mai probabil ați efectuat comerț electronic (cu excepția cazului în care ați făcut-o pentru uz personal). Din nou, Covid-19 a demonstrat importanța și actualitatea prezenței online a afacerilor. 

În mare parte, comerțul electronic înseamnă utilizarea rețelelor (Internet) pentru a desfășura toate activitățile necesare gestionării și operării afacerii: achiziționarea și vânzarea de produse și servicii, căutarea de tehnologii și parteneri, interacționarea cu contra-părțile, identificarea celor mai convenabile servicii de transportare și asigurare, efectuarea serviciilor bancare, plăți și facturări, comunicarea cu personalul, preluarea comenzilor și orice alte activități necesare efectuării activității comerciale. 

 

Pentru a putea desfășura comerț electronic, mai multe condiții legale trebuie să fie îndeplinite:

 

   1. Afacerea trebuie să fie înregistrată la Agenția Servicii Publice, fiind o condiție obligatorie pentru efectuarea oricărei activități comerciale (în general, nu doar comerțul electronic);

  2. Dacă întreprinderea intenționează să își desfășoare activitatea comercială exclusiv pe Internet (asemănător companiilor de comerț electronic precum Amazon, eBay sau Alibaba), aceasta trebuie să notifice autoritatea publică locală (primăria).  

  3. Întreprinderea trebuie să solicite o autorizație de la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova (Centrul de Protecție a Datelor) dacă întreprinderea urmează să gestioneze date cu caracter personal (de ex. dacă site-ul web va colecta, stoca (prelucra) numele clienților săi, prenume, date bancare sau orice alte informații personale);

  4. Dacă întreprinderea decide să își creeze o pagină web, toate prevederile ce țin de domeniul competiției, protecția datelor, protecția consumatorilor și alte prevederi legislative conexe trebuie respectate întocmai.

 

Sursa: Extras din publicaţia “Consiliere juridică de urgenţă pentru IMM-uri”, elaborată de Consiliul economic pe lângă prim-ministrul și susținută de Fondul de Impact BERD pentru Micile Afaceri.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 17.05.2022.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!