logo ro

slogan ro

Programul PARE 1+1 a fost prezentat în cadrul Reuniunii în Format Extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

Daniela Dascaliuc, Şeful Direcţiei Acces la Finanţarea IMM din cadrul ODIMM, a prezentat oportunitățile pe care le oferă Programul Național PARE 1+1 și a menționat că prin acest program, implementat de ODIMM, resursele umane și financiare ale moldovenilor migranţi sunt mobilizate în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Expertul ODIMM a relevat că una din componentele Programului PARE 1+1 este informarea cetățenilor Moldovei plecați peste hotare și a beneficiarilor de remitenţe privind oportunităţile de dezvoltare a unei afaceri în RM. Totodată Programul dezvoltă abilităţi antreprenoriale în rândul migranţilor şi beneficiarilor de remitenţe şi îi ajută să înfiinţeze şi să dezvolte întreprinderi mici și mijlocii.

Până în prezent, grație Programului PARE 1+1, s-au întors în ţară peste 350 de migranţi şi peste 400 de persoane - rude de gradul I ale migranților au rămas să lucreze acasă, beneficiind de oportunitățile oferite de Program. Ca rezultat au fost create peste 2200 locuri de muncă. De la lansarea Programului, au fost finanţate 751 de afaceri, din care circa 50% sunt companii start-up. Granturile acordate beneficiarilor au adus în economie investiţii suplimentare în valoare de 367,3 mln lei și au contribuit la dezvoltarea de noi produse și servicii pe piață.MAE PARE

Până în prezent Republica Moldova a semnat 6 acorduri în domeniul migraţiei, care prevăd angajarea temporară a lucrătorilor din RM cu Rusia, Ucraina, Bulgaria, Azerbaidjan, Lituania şi Israel). RM dezvoltă în continuare cooperări bilaterale şi multilaterale cu diferite ţări, punctele prioritare fiind elaborarea şi perfecţionarea mecanismelor eficiente de gestionare şi contactele fluxurilor migranţionale.

Lansat la 5 iunie 2008, Parteneriatul de Mobilitate RM – UE oferă un cadru flexibil şi echilibrat pentru realizarea acţiunilor în toate cele 4 dimensiuni ale abordării globale a migraţiei: Migraţia şi dezvoltarea; Migraţia legală; Combaterea migraţiei ilegale, Azil și protecție internațională. Acest instrument este bazat pe dialog politic şi conceput pe o durată nedeterminată.

08.07.2016

• © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 11.09.2019.