logo ro

te

Forum de afaceri dedicat industriei plantelor medicinale și aromatice, organizat la Chișinău: „Suntem convinși că vom reuși să revitalizăm acest sector mult prea interesant pentru Republica Moldova”

Forum de afaceri dedicat industriei plantelor medicinale și aromatice, organizat la Chișinău: „Suntem convinși că vom reuși să revitalizăm acest sector mult prea interesant pentru Republica Moldova”

18.11.2022. Utilizarea la nivel global a plantelor cu valoare comercială adăugată înregistrează o creștere continuă, acest factor generând oportunități de afaceri în domeniu. Problemele existente în domeniu, cât și oportunitățile de creștere economică a sectorului, au fost discutate în cadrul Forumului de Afaceri, ce a avut loc astăzi, la Chișinău, în cadrul Proiectului european „HEGO – plante pentru creștere economică”. Evenimentul a fost găzduit de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și a întrunit experți, instituții de cercetare, centre universitare şi de formare a antreprenorilor. 

Forumul de Afaceri se desfășoarăanual în una din țările participante la Proiectul european (Grecia, Moldova, Georgia și Armenia) și este dedicat în special promovării și comerțului cu produse din plante erbacee. În cadrul evenimentului părțile interesate au discutat despre obiectivele, rezultate și activitățile desfășurate în cadrul proiectului HEGO.

Ne-am propus să creăm o platformă în care să adunăm diferiți actori din domeniul industriei cultivării plantelor erbacee și să identificăm la ce etapă suntem, cine și cât de mulți suntem, care sunt provocările pe care le întâmpinăm, care sunt performanțele pe care le-am atins și să identificăm împreună căi de modernizare a celor care lucrează în această industrie, a întreprinderilor asociate cultivării, producerii și promovării produselor de plante cu valoare adăugată, căi de îmbunătățire a oportunităților comerciale transfrontaliere, dar și să identificăm oportunități de îmbunătățire a modelelor de afaceri ale producătorilor de plante erbacee”, -  a vorbit în cadrul forumului coordonatoarea Proiectului HEGO, Şef Departament Dezvoltare Proiecte şi Cooperare Internaţională, ODA, Rodica Crudu.

De asemenea, la eveniment au fost prezentate rezultatele proiectului european „HEGO-plante pentru creștere economică”, implementat în perioada 1 iulie 2020 – 30 decembrie 2022, de cele 4 țări din bazinul Mării Negre.

 „Proiectele precum HEGO sunt importante pentru noi pentru că putem înțelege mai bine care sunt necesitățile anumitor sectoare foarte specifice, care încearcă să prindă  aripi în  țara noastră, astfel încât, atunci când dezvoltăm programe și  produse de finanțare pentru acest sector, să ținem cont și de necesități. Să știți că anul acesta venim cu un program inclusiv pentru sectorul respectiv, și anume programul de finanțare pentru micii antreprenori. Vă îndemn să apelați la produsele ODA, să veniți cu idei către ODA, pentru că noi vrem să avem un dialog cât mai apropiat cu antreprenorii, să le înțelegem necesitățile și să dezvoltăm programe care să corespundă cerințelor mediului de afaceri”, - a menționat Dumitru Pîntea, director, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Sectorul plantelor erbacee în Republica Moldova are un potențial ce nu este, deocamdată, valorificat pe deplin. „Noi suntem convinși că împreună cu partenerii de dezvoltare, cu membrii asociației, cu reprezentanții instituțiilor statului vom reuși să revitalizăm acest sector mult prea interesant pentru Republica Moldova. Pentru asta trebuie să fim ferm convinși că avem condițiile necesare, oameni pregătiți și suport real direcționat anume spre atingerea unui rezultat, dar și să depunem un efort comun care inevitabil ne va duce la acest rezultat”, - a declarat Iurie Ușurelu, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Plante Aromatice și Medicinale din Moldova „Aromeda”.

 Proiectul transfrontalier „HEGO -plante pentru creștere economică” este finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cadrul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 –2020, având ca obiectiv modernizarea întreprinderilor asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante cu valoare comercială adăugată și contribuirea la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) este implementatoarea proiectului  HEGO în Republica Moldova. 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

logofooter

 

 

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 24.07.2023.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!