14 ani

Mecanisme pentru revitalizarea mediului de afaceri post-Covid

Politicile de dezvoltare și instrumentele de suport pentru revitalizarea mediului de afaceri din Republica Moldova în perioada de recuperare post-Covid, cu accent special pe digitalizarea afacerilor și dezvoltarea infrastructurii de suport, au fost abordate, astăzi, 12 iulie, în cadrul unui webinar inițiat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) Eurasia în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

În cadrul evenimentului virtual, reprezentanții OECD au prezentat succint analiza sectorului ÎMM, măsurile de suport și recomandările de dezvoltare, iar ODIMM a vorbit despre inițiativele și mecanismele de suport antreprenorial menite să susțină digitalizarea și revitalizarea companiilor autohtone.

“ODIMM a reacționat rapid la toate provocările generate de criza pandemică și le-a transformat în oportunități pentru a asigura continuitatea susținerii și dezvoltării mediului de afaceri din R.Moldova. Pe lângă toate măsurile de suport lansate și îmbunătățite, în anul 2020 a fost lansat ”Instrumentul de susținere privind digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii”, prin intermediul căruia 566 de companii au beneficiat de instruiri, iar de suport financiar nerambursabil 277 de ÎMM-uri”, a declarat directorul general ODIMM, Iulia Costin.

Potrivit reprezentanților ODIMM, pentru asigurarea continuității utilizării tehnologiilor digitale moderne de către mediul de afaceri, actualmente este în proces de definitivare proiectul Programului de susținere a Digitalizării IMM, care urmează a fi propus spre aprobare Guvernului. Totodată, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor externi de dezvoltare, ODIMM va lansa noi inițiative care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor, oferind antreprenorilor, inclusiv celor aflați în dificultate, oportunități de dezvoltare a afacerilor, impulsionare a transferului de tehnologie și creștere pe întreg lanțul valoric.

Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii a reiterat faptul că digitalizarea proceselor economice și susținerea sectorului ÎMM sunt de o importanță majoră pentru revitalizarea și modernizarea economiei naționale.

“Republica Moldova dispune de baza tehnologică necesară pentru avansarea agendei de transformare digitală a economiei. În mod particular, prioritățile pentru perioada următoare rămân a fi actuale și includ: facilitarea interacțiunii la distanță și promovarea serviciilor digitale pentru mediul de afaceri; crearea de oportunităţi  de utilizare a tehnologiei pentru atingerea obiectivului de incluziune financiară; stimularea utilizării comerțului electronic de către companii și consumatori; simplificarea procedurilor vamale la exportul on-line și stimularea serviciilor poștale și de curierat; promovarea și atragerea în țară a platformelor regionale și internaționale de comerț electronic. Totodată, în perioada următoare va continua dezvoltarea regiunilor prin crearea Platformelor Industriale Multifuncționale și susținerea inițiativelor de cluster”.

Agenda webinarului a inclus prezentarea bunelor practici de digitalizare instituțională ale ODIMM și Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei. La  eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și de suport în afaceri din țările Parteneriatului Estic, instituții internaționale și experți.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

• © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 23.07.2021.

Soluție