14 ani

te

Statul susține IMM să se adapteze economiei verzi

Statul susține IMM să se adapteze economiei verzi

 

Primele 13 companii din Republica Moldova au semnat, astăzi, contractele de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijloocii prin intermediul Programului de ecologizare a ÎMM.  Acestea vor accesa până la 200 mii lei pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor, care constituie până la 70% din  suma proiectului investițional. Semnarea contractelor a fost realizată prin intermediul semnăturii electronice în cadrul unui eveniment online.  

Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretar general al Ministerului Economiei și Infrastructurii a menționat că instituția pe care o reprezintă sprijină antreprenorii din țară care vor să reducă impactul activității economice asupra mediului și să presteze servicii ecologice. 

Reducerea impactului asupra mediului a întreprinderilor și, în particular a ÎMM-urilor, reprezintă un factor cheie de succes în ecologizarea economiei. Îmbunătățirea performanței de mediu este de asemenea, o oportunitate de afaceri semnificativă pentru IMM-uri ca furnizori importanți de bunuri și servicii. Iar, aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă Reducerea impactului asupra mediului a întreprinderilor și, în particular a ÎMM-urilor, reprezintă un factor cheie de succes în ecologizarea economiei. Îmbunătățirea performanței de mediu este de asemenea, o oportunitate de afaceri semnificativă pentru IMM-uri ca furnizori importanți de bunuri și servicii. Iar, aplicarea modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă”.

Directorul ODIMM, Iulia Costin a felicitat antreprenorii care au avut curajul și perseverența de a veni cu noi abordări în managementul afacerii. 

Ne bucură  faptul că există un interes sporit al mediului de afaceri din Republica Moldova  pentru modernizarea proceselor de producție/prestări servicii și ridicarea nivelului de competitivitate. Suportul  acordat va ajuta companiile să se poziționeze pe o nouă treaptă de dezvoltare și vor servi drept modele de promovare a bunelor practici autohtone privind reducerea impactului activității economice asupra mediului”. 

Suma finanțării nerambursabile oferite  de stat celor 13 afaceri prin intermediul Programului de ecologizare a ÎMM va constitui circa 2,1  milioane lei. Valoarea totală a investițiilor pentru implementarea acțiunilor de ecologizare asumate de  aceste companii  este de circa 4 milioane lei.  Proiectele investiționale selectate spre finanțare  țintesc adoptarea practicilor ecologice, din domeniile utilizării responsabile a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora.

Acțiunile de ecologizare propuse de companii vizează: înlocuirea sursei de energie convențională prin instalarea panourilor fotovoltaice; reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică; transformarea deșeurilor organice în proteine de înaltă calitate pentru sectorul piscicol, zootehnic, gestionarea resurselor de apă prin instalarea stației de epurare; introducerea echipamentelor care permit reciclarea deseurilor textile în materie primă; recilcarea deșeurilor rezultate în procesul filtrării uleiurilor presate la rece și folosirea acestora în cosmetologie; reciclarea deșeurilor rezultate în procesul restaurării anvelopelor și producerea pavajelor, bordurilor, etc.

 

Programul de Ecologizare a  ÎMM a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin HG nr. 592 din 27 noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Prin intermediul acestui Program IMM pot beneficia de: a) instruire și formare în domeniul ecologizării ÎMM-urilor;  b) finanțare nerambursabilă de valoare mică de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional; c) finanțare nerasmbursabilă  de valoare mare de până la 500 000 lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional. Companiile interesate de acest Program se pot înscrie completând formularul https://odimm.md/ro/ecoimm 

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 18.05.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!