14 ani

te

Peste 300 de femei vor beneficia de programe de abilitare economică, implementate de UN Women și ODIMM și finanțate de Japonia

Peste 300 de femei vor beneficia de programe de abilitare economică, implementate de UN Women și ODIMM și finanțate de Japonia

UN Women în Moldova și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii înființată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii (ODIMM) vor susține 300 de femei, din care 200 antreprenoare, să capete abilități noi sau să perfecționeze aptitudinile în lansarea și gestionarea propriilor afaceri, în identificarea locurilor de muncă sigure și în gestionarea mai bună a propriilor resurse financiare. Aproximativ 35 de tinere, în special cele aparținând grupurilor subreprezentate, vor obține granturi nerambursabile care le vor permite să acopere toate investițiile, în cadrul schemei de granturi oferită de ODIMM. Mai mult ca atât, va fi creată o rețea durabilă cu până la 100 de membre antreprenoare în vederea susținerii reciproce și apărării propriilor nevoi socio-economice în fața autorităților.

În cadrul proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19), în Europa și Asia Centrală – (august 2020 - mai 2021), componenta din Republica Moldova consolidează rezistența femeilor prin intermediul unui acces mai bun la surse noi de venit și oportunități de a-și îmbunătăți condițiile de trai, precum și consolidarea participării femeilor la luarea deciziilor prin intermediul asociațiilor și rețelelor profesionale. În acest context, în data de 5 noiembrie, a fost convenit un parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, o instituție publică non-profit înființată de Ministerul Economiei și Infrastructurii (ODIMM). Programul national moldovenesc „Lansarea afacerilor de către tineri” este elementul cheie al proiectului, urmat de obținerea cunoștințelor și oferirea de granturi femeilor care lansează sau dezvoltă propria afacere, în special femeilor din zonele rurale. Proiectul este implementat cu suportul financiar din partea Guvernului Japoniei.

Parteneriatul dintre UN Women și ODIMM va contribui la implementarea planului strategic national privind recuperarea după COVID-19 și abilitarea femeilor, mai ales celor care au fost afectate în proporții mai mari de pandemia COVID-19, oferindu-le șanse de a obțină venituri sigure, locuri de muncă decente și independență economică. De asemenea, acest proiect va distruge barierele cu care se confruntă femeile în afaceri din cauza COVID-19 și consecințelor pandemiei – inaccesibilitatea serviciilor financiare, lipsa platformelor de mentorat și discriminarea în bază de gen.

Proiectul vizează două provocări principale: surse noi de venit și condiții de trai decente create pentru femei, prin intermediul accesului la venituri și angajării în câmpul muncii și consolidarea capacităților de leadership și aptitudinilor de luare a deciziilor în rândul femeilor afectate de pandemie.

Criza provocată de COVID-19 și politicile aferente (autoizolarea, distanța socială, închiderea afacerilor) au afectat grav afacerile micro, mici și mijlocii și, respectiv, mii de familii din Republica Moldova. Multe persoane și-au pierdut locurile de muncă, veniturile acestora au scăzut, iar condițiile de trai s-au înrăutățit. Pandemia are un efect negativ enorm atât asupra femeilor de afaceri, cât și asupra angajatelor de rând, acestea fiind suprareprezentate în majoritatea industriilor afectate de COVID-19, cum ar fi: vânzările, sănătatea, turismul, horeca, învățământul, etc. Pe lângă gestionarea afacerilor pe timp de criză, femeile mai sunt nevoite să îndeplinească activități neremunerate, cum ar fi: grija de gospodărie, de copii și bătrâni.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a declarat în cadrul evenimentului de semnare a Memorandumului, că acest parteneriat va contribui la dezvoltarea activităților comune în scopul integrării economice ale femeilor din țara noastră.

„De-a lungul timpului, schimbarea percepției antreprenoriatului feminin în Republica Moldova a devenit o prioritate de bază pentru ODIMM. Au fost implementate numeroase inițiative și proiecte dedicate femeilor antreprenor. Cu toate acestea, femeile și fetele sunt în continuare cele mai vulnerabile, în special în contextul COVID-19, datorită activității lor în domenii preponderent legate de sectorul sănătății și cel social. În circumstanțele actuale, proiectul oferă un sprijin enorm sectorului IMM afectat de criză, prin consolidarea rezistenței și încurajarea femeilor în realizarea potențialului lor la cel mai înalt nivel”.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 15.05.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!