ODIMM

te

Presa

UN MILIARD de lei în economia țării, prin intermediul “PARE 1+1”

UN MILIARD de lei în economia țării, prin intermediul “PARE 1+1”

Migranții au investit 1 miliard de lei în economia Republicii Moldova prin afacerile susținute în cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 


Până în prezent, prin programul “PARE 1+1” au fost instruiți 2410 antreprenori, iar 1623 de întreprinderi administrate de migranți sau rudele acestora de gradul 1 au beneficiat de granturi, fiind deschise circa 4 mii locuri de muncă. 

Totalurile au fost făcute cu prilejul aprobării primelor 53 de proiecte investiționale din acest an, beneficiarii cărora au semnat, astăzi, 27 februarie, contracte de finanțare nerambursabilă cu ODIMM.  

Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, secretar de stat la ministerul Economiei și Infrastructurii, a dat asigurări că Guvernul va susține în continuare toate inițiativele de suport antreprenorial menite să aducă plus valoare economiei naționale. “Programul ”PARE 1+1” se bucură de un interes sporit în rândul migranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă sau  de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii.  Acest Program contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a țării, investițiile făcute de migranți au ajuns la 1 miliard de lei, iar efectul cel mai important este reducerea fenomenului migraționist, oferind condiții prielnice lansării și dezvoltării unei afaceri, în special în mediul rural”, a subliniat Iuliana Drăgălin.

Iulia Costin, Director General ODIMM a evidențiat faptul acest program are un impact economic și social considerabil în regiuni. “Prin intermediul Programului ”PARE 1+1” mai mulți tineri și femei și-au transformat pasiunea într-o afacere, creând în mediul rural activități inovative cu tehnologii moderne. Au fost dezvoltate noi servicii care contribuie la îmbunătățirea infrastructurii regionale și schimbarea mentalității oamenilor. Beneficiarii noștri cultivă fructe și legume ecologice, produc bunuri care se bucură de succes pe piețele externe. Afacerile din agricultură sunt extinse prin crearea de agro-pensiuni”, a spus Iulia Costin.

Uniunea Europeană susține financiar Programul guvernamental “PARE 1+1”, din aceste 53 de proiecte investiționale aprobate, 25 de afaceri sunt finanțate din fonduri ale Uniunii Europene. Boris Filipov, manager de proiect la  Delegația UE în Republica Moldova a reiterat importanța suportului UE în dezvoltarea afacerilor în zonele rurale. "IMM-urile moldovenești pot avea un rol mult mai important în economia națională. Oferirea granturilor de astăzi va ajuta noile idei de afaceri să se materializeze și să contribuie la bunăstarea cetățenilor moldoveni prin investirea veniturilor moldovenilor reveniți în țară".

Din cele 53 de companii acceptate pentru finanțare nerambursabilă, 33 sunt în faza extinderii activității, iar 20 de afaceri sunt start –upuri. Acestea vor contribui la crearea și menținerea a circa 180 locuri de muncă, dintre care 58 – pentru femei și 78 – pentru tineri. Afacerile sunt localizate în 22 de raioane ale republicii, respectiv 44 de companii  își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 9 în mun. Chișinău. Suma totală a finanțării nerambursabile pentru aceste 53 de proiecte investiționale este de 12,93 mil. lei, care va contribui la atragerea în economie a  circa 35,49 mil. lei investiții.

Cele mai multe întreprinderi, 25 la număr activează în domeniul agriculturii (cultivarea cerealelor, creșterea legumelor, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, plantațiilor de nuci, pruni și meri, apicultură și creșterea chinchilelor), 16 afaceri – în domeniul prestării serviciilor (servicii de agrement și agro pensiune, servicii în domeniul alimentației publice, organizarea evenimentelor, cosmetologie și îngrijire corporală, lucrări de terasament, reparație și spălătorie a autoturismelor), iar 12 întreprinderi își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, articolelor din PVC, din metal, a fortanului, paleților  și bricheților, mobilei, producerea brânzeturilor, ceaiurilor, oțetului, produselor de patiserie și hranei pentru animale).  

Potrivit datelor, cei 53 de beneficiari investesc remitențele provenite din 16 state: Italia, Rusia, Marea Britanie, Germania,  Irlanda, Israel,  România,  Olanda, Portugalia, SUA, Canada, Franța, Spania, Turcia, Danemarca și Ucraina.  

Programul “PARE 1+1” este implementat de ODIMM din 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și a fost extins până în 2021. Programul activează în baza algoritmului„1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei.

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 03.07.2020.
Soluție    Suport

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!