ODIMM

te

Presa

Numărul beneficiarilor programului „PARE 1+1”, în creștere

Numărul beneficiarilor programului „PARE 1+1”, în creștere

Încă 54 de proiecte investiționale vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, dedicat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ale acestora.

 

Astăzi, 20 septembrie, Comitetul de Supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat cererile de finanțare nerambursabilă înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 13,54 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute circa 200 locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,39 milioane de lei.

 

Alexandru Sonic, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat că Programul „PARE 1+1” este o experiență bună care contribuie la multiplicarea volumului de investiții în țară. “IMM-urile reprezintă 97% din totalul companiilor din Republica Moldova, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii trebuie să vină cu programe bine gândite pe termen mediu și lung pentru a susține și stimula dezvoltarea domeniului antreprenorial”.

 

Directorul General ODIMM, Iulia Costin, a accentuat că în cele 54 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 63% sunt în faza de extindere și dezvoltare a afacerii, iar 37 % în faza de lansare. Dintre acestea, 26 de afaceri își vor desfășura activitatea în domeniul prestării serviciilor (imprimare și gravură, agrement, alimentație publică, organizarea evenimentelor, proiectare, instalare a rețelelor electrice, construcții și demolare, lucrări de terasament, reparație și spălătorie a autoturismelor, transport de mărfuri, servicii agricole mecanizate), 20 – în agricultură (cultivarea legumelor, cerealelor, viței-de-vie, baciferelor; pomicultură, apicultură, creșterea animalelor), iar celelalte 8 – în industrie (fabricarea fagurilor artificiali, pungilor eco, produselor de panificație și patiserie, înghețatei, semifabricatelor, uleiului din floarea soarelui, producerea ambalajelor din lemn și articolelor din metal forjat).

 

Întreprinderile sunt localizate în 21 raioane ale republicii. 14,8 % își desfășoară activitatea în municipiile Chișinău și Bălți, iar 85,2% în mediul rural. 

Potrivit datelor, cei 54 de beneficiari investesc remitențele provenite din16 state: Belgia, Danemarca, Federația Rusă, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, România, SUA, Turcia și Ucraina.  

 

Programul PARE 1+1” este implementat de ODIMM din 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene și va fi extins până în 2021.

 

De la lansarea programului și până acum, s-au înregistrat 2787 de persoane, dintre care 2186 au beneficiat de instruire  în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri. Totodată, 1453 întreprinderi au beneficiat de finanțare nerambursabilă în valoare totală de de 293,12 mln. lei, care generează investiții în economie de peste 893 mln. lei.

 

Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 01.06.2020.
Soluție    Suport

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!