ODIMM

te

Presa

Întreprinderile mici și mijlocii impulsionează creșterea economică a țării. Evoluția IMM-urilor în anul 2016 și implementarea programelor de suport în afaceri

Întreprinderile mici și mijlocii impulsionează creșterea economică a țării. Evoluția IMM-urilor în anul 2016 și implementarea programelor de suport în afaceri


În profil teritorial, în anul 2016, IMM-urile au fost localizate preponderent în mun. Chișinău 65 la sută urmate de cele din regiunea Centru 15 la sută, Nord 12 la sută și Sud 5 la sută. Corespunzător se repartizează și veniturile generate de acestea. Astfel, IMM-urile din mun. Chișinău au generat venituri din vânzări în sumă de 81 mln. lei (65 la sută din total), urmate de cele din regiunea Centru circa 18 mln. lei (14 la sută), Nord circa 16 mln. lei (circa 13 la sută) și Sud circa 7 mln. lei (5 la sută).

Prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Ministerul Economiei susține continuu micul business prin implementarea programelor de suport în afaceri.

Astfel, pe parcursul întregii perioade de derulare a Programului de atragere a remitenților în economie, PARE 1+1, investițiile au fost finanțate cu suportul Uniunii Europene. Suma totală a granturilor acordate constituie circa 152 mln. lei, iar investițiile în economie sunt în jur de 550 mln. lei. Respectiv fiecare leu acordat sub formă de grant a generat circa 3,6 lei investiții în economie. Din numărul total de beneficiari, 57 la sută au investit în domeniul agriculturii, iar 24 la sută în servicii și 19 la sută în producere.

Antreprenorilor au avut posibilitatea să beneficieze de garanții financiare de cca 300 mil. lei prin intermediul băncilor comerciale datorită Capitalizării Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) până la 100 de mil.lei și aplicarea multiplicatorului în relațiile cu băncile partenere. La începutul lunii iulie curent cu suportul FGC, a fost facilitată debursarea creditelor în valoare de peste 220 mln lei și susținute proiectele investiționale în valoare de 343 mln. lei pentru 279 de IMM-uri.

Toate cele 10 Incubatoare de Afaceri (IA) incubează 144 companii, care generează cumulativ 602 locuri de muncă. Dintre care procentul femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri 35 la sută. Cifra de afaceri totală a rezidenților din cadrul IA este de peste 94 milioane lei, raportată la situația din 31 decembrie 2016.

Serviciul comunicare și relații cu publicul al Ministerului Economiei

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 03.07.2020.
Soluție    Suport

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!