14 ani

te

Mesaj de salut

ODIMM, 14 ani în dezvoltarea sectorului ÎMM

 

Dna Iulia 1

Cu 14 ani în urmă, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), creată de către Guvernul Republicii Moldova,  era o inițiativă ambițioasă, un concept și un plan despre cum ar trebui să ajutăm sectorul ÎMM să devină competitiv, curajos și dinamic. Dar totul pornea de la idei și vise și de la 5-6 oameni entuziaști și îndrăzneți, care formau o echipă și inspirau pe alții. 

ODIMM a devenit astăzi cea mai importantă organizație de suport în afaceri din Moldova, care inspiră, susține și crește idei. Suntem mândri de  reușitele ODIMM și ale sectorului ÎMM din R.Moldova care sunt o poveste de succes în țările Parteneriatului Estic și pe piața internațională. Dovadă  este faptul, că în prezent, mai multe țări din regiune ne solicită experiența în implementarea programelor noastre de suport în business, cum ar fi Programul PARE 1+1, Femei în Afaceri, Garanțiile financiare pentru IMM-uri, activitatea Incubatoarelor de Afaceri s.a..

Din anul 2007, am început să creștem mediul de afaceri prin oportunități de instruire gratuită și  prin lansarea primului Program de granturi, dedicat migranților moldoveni, pentru a-i încuraja să revină acasă și să deschidă o afacere. 

 Astăzi, suntem mai aproape decât oricând de antreprenori, oferindu-le acces la informare, la educație antreprenorială de calitate, acces la o gamă largă de instrumente de finanțare, la infrastructura de suport în afaceri în regiunile țării și la nenumărate oportunități de conectare la comunitatea locală și internațională.

În prezent, Organizația gestionează 12 Programe de Suport în Afaceri, majoritatea dintre ele, oferă în mod integrat instruire, finanțare și mentorat. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor; 3 Clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de Centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale; sunt în proces de constituire Platforme Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali. 

 În 14 ani de activitate, ODIMM a devenit un partener de încredere al sectorului privat. Peste 150 000 de persoane au beneficiat de serviciile ODIMM, dintre care: cel puțin 110 000 de cetățeni au primit consultanță în afaceri, 38 000 de companii au fost instruite, 4500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei, care au generat investiții în economia națională de cca 2 miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă. Programele și instrumentele noastre devin din ce în ce mai incluzive, cuprind un spectru divers de beneficiari și planificăm să le extindem pentru a acoperi cât mai multe necesități. 

  În contextul unui secol grăbit, ODIMM crește și se reinventează zi de zi.

Criza COVID-19 nu a îngrădit activitatea noastră sau a afacerilor din Moldova. Ba mai mult, ne-a impulsionat să fim mai flexibili, mai ancorați la realitatea economică, mai receptivi, mai digitalizați, mai conectați cu partenerii externi de dezvoltare. Am transformat provocările în oportunități pentru a stimula și ÎMM-urile să facă la fel. În 2020 au fost lansate noi programe, menite să susțină digitalizarea afacerilor; abilitarea antreprenorilor prin educație de calitate online; favorizarea exportului producătorilor autohtoni și adoptarea proceselor ecologice în afaceri. 

Excelența antreprenorială este culmea spre care tindem. Ne propunem să facem mai mult pentru antreprenorii din Moldova. Vrem să dezvoltăm inteligent regiunile rurale prin valorificarea la maxim a industriilor cu potențial de creștere și crearea locurilor de muncă. Vrem un mediu de afaceri care dispune și știe să folosească instrumentele digitale atât de necesare în era tehnologiei și comunicării virtuale. Ne dorim să orientăm ÎMM-urile către soluții sustenabile prin ecologizare, dar și responsabilizarea lor pentru a încuraja integrarea persoanelor din grupurile social-vulnerabile în câmpul muncii. Vom munci pentru stimularea afacerilor să îmbrățișeze inovația și noile tehnologii, să fie mai creative și mai conectate la informații și oportunități. 

Preconizăm ca în 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, să lansăm alte 7 Programe de suport pentru afaceri. Acestea vor spori competitivitatea ÎMM-urilor, vor oferi antreprenorilor în pericol de faliment oportunități de relansare a afacerilor (a doua șansă), vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat ș.a.m.d. Deasemenea, preconizăm constituirea mai multor clustere în regiuni, a platformelor industriale multifuncționale, a centrelor de inovare și accelerare în afaceri, toate acestea contribuind la dezvoltarea regiunilor și relansarea economiei. 

Dorim să ne exprimăm recunoștința partenerilor noștri împreună cu care am contribuit la formarea culturii antreprenoriale în Republica Moldova. Evoluția sectorului ÎMM și a economiei naționale este rezultatul comun al antreprenorilor, organizațiilor de suport în afaceri, autorităților publice locale, donatorilor, al echipei ODIMM și, nu în ultimul rând, al Guvernului RM și Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Moldova este o țară mică, dar cu resurse bogate și un potențial uman extraordinar de mare. Aceste atuuri, odată valorificate, vor pune bazele unei economii prospere și sustenabile. Așa că vă invit pe toți să muncim în continuare împreună, cu spor și dedicație pentru a transforma visele antreprenorilor noștri în povești de succes.

 

Cu respect,

Iulia COSTIN

Director general ODIMM

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 26.10.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!