Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM.

Russian (CIS)English (United Kingdom)
Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 10:54 Publicat in rubrica Comunicate de presă


DSC 0274Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat 32 cereri de finanțare nerambursabilă înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 7,89 milioane de lei. Potrivit estimărilor vor fi create circa 90 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 19,43 milioane de lei.

 

Analizând rezultatele Programului PARE 1+1, secretarul general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iulia Costin a menționat că Programul ”PARE 1+1” constituie deja o istorie de succes în Republica Moldova, iar impactul acestuia asupra economiei naționale este indiscutabil. “Acest Program contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor politicii social-economice a Guvernului, prin creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Republica Moldova provenite din remitențe, sprijinirea lucrătorilor migranți întorși acasă, precum și generalizarea volumului de investiții în țară”, a subliniat Iulia Costin.

 

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, pe parcursul anilor se bucură de un interes sporit în rândul migranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii.

 

Petru Gurgurov, directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM), a menționat că odată cu aprobarea celor 32 proiecte investiționale bugetul Programului ”PARE 1+1 pentru anul 2017 va fi valorificat și indicatorii preconizați vor fi cuantificați.

 

De asemenea, directorul general interimar a accentuat că din cele 32 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 65,6 sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 34,4 % în faza de lansare. Totodată, 14 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților. Datele statistice mai indică că 34,4% la sută din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 56,2% de tineri.

 

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 21 de afaceri sunt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor, viței-de-vie, plantațiilor de pruni, mere, nuci, creșterea legumelor în 

DSC 1416spații protejate, creșterea animalelor (ferme de vite, păsări) și apicultură etc. 6 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 5 în industria prelucrătoare.

 

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 32 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 14 state: Italia , Marea Britanie, Rusia, Germania, Israel, Franța, România, Thailanda, Turcia și Ungaria.

 

Tot astăzi, Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a acceptat decizia privind propunerile de îmbunătățire a Regulamentului de implementare a Programului. În acest sens, a fost redus numărul actelor procedurale necesare pentru aplicarea la Componenta II și III a Programului. La Componenta III, la capitolul costuri neeligibile la Program au fost adăugate bunuri procurate de la persoane fizice, în scopul minimizării riscurilor legate de implementarea proiectului investițional.

 

Comform rezultatelor implementării Programului „PARE 1+1” în perioada 2010-2017 la Program s-au înregistrat 2254 persoane, dintre acestea 1873 persoane au fost instruite în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri, ceea ce a contribuit la sporirea abilităților de gestionare a unei întreprinderi. Pe parcursul celor șapte ani de implementare, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1104 întreprinderi, în sumă de 213,49 mln. lei. Suma totală a investițiilor planificate în economie constituie peste 678,42 mln. lei. 


pare logoProgramul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va i suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Departamentul Comunicare și Relații Publice ODIMM

Vineri, 22 Decembrie 2017 13:10 Publicat in rubrica Anunţuri

2222

Miercuri, 20 Decembrie 2017 16:58 Publicat in rubrica Comunicate de presă

DSC 1285“Mărcile și procedura de înregistrare a acestora în Republica Moldova și în alte țări” a fost subiectul atelierului de lucru, desfășurat, astăzi, 20 decembrie, de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Acesta este cel de al doilea eveniment organizat în cadrul Proiectului internațional “Value Intellectual Property for SMEs”.

 

La instruire au participat antreprenori, consultanți în afaceri, manageri, care sunt la etapa incipientă de dezvoltare a afacerii. Scopul seminarului a fost inițierea întreprinzătorilor privind avantajele înregistrării mărcii comerciale, înregistrarea pas cu pas a acesteia, dar și informații privind standartele naționale.

 

În debutul seminarului de instruire Liudmila Stihi, șef Direcție Instruire, Analiză și Inovare din cadrul ODIMM, a subliniat importanța cunoașterii de către antreprenori a procedurilor de înregistrare a atelier de lucru -proprietate intelectuala -1mărcii. “Concurența devine tot mai mare pe piață, iar antreprenorii la început de cale realizează necesitatea protejării produselor, mărcilor și tehnologiilor, care oferă o modalitate de diferențiere și protecție.”

 

Lucia Mursa, Manager relații externe din cadrul Institutului de Standartizare din Moldova a prezentat beneficiile implementării standardelor naționale și cele europene, atelier de lucru -proprietate intelectuala menționând că implementarea standartelor în activitatea antreprenorială, oferă acces la noi piețe de desfacere, acces la cunoștințe și soluții inovatoare, reduce costurile de producție, contribuie la eficientizarea proceselor de producție, și îmbunătățirea performanței.

 

Andrei Moisei, specialist coordonator, Șecția instruire, Direcția promovare și relații externe din cadrul AGEPI a recomandat antreprenorilor la început de cale să își protejeze produsele, mărcile și invențiile. “Avantajul înregistrării este indiscutabil, iar practica demonstrează că antreprenorii se pot proteja de concurență, creând o imagine distinctă și unică pe piață”. Totodată, a prezentat exemple de proprietate intelectuală și pașii pe care fiecare antreprenor să îi parcurgă, precum și modul de utilizare individuală a bazei de date AGEPI.

 

atelier de lucru -proprietate intelectuala 3Despre evidența contabilă a proprietății intelectuale și încadrarea acesteia în circuitul economic, antreprenorii au aflat de la Iurie Babâr, consultant AGEPI.

 

Participanții la atelierul de lucru au apreciat calitatea informației obținute, cât și posibilitatea de a beneficia de consultații individuale pentru afacerea lor.

 

Marcelina Elbujan, antreprenoare: “Am deschis recent o afacere, voi lansa la primăvară un brand de haine din in cu imprimeuri din solvenți naturali, pentru a avea un produs eco. Doresc să înregistrez marca, de aceea acest atelier de lucru este foarte binevenit. Astăzi am putut să aflu mai multe detalii privind procedura de înregistrare, detalii și sfaturi utile pe care nu le găsești pe internet”.

 

Gheorghe Balan, director al unei companii care este pe piață din anul 2009, “Noi deja am înregistrat marca Zumzet și urmează să o prelungim. Înregistrarea mărcii comerciale ne-a permis să ne protejăm de concurenți, în plus prin intermediul mărcii clienții ne identifică produsul, ei ne găsesc după denumire”.

 

Alexandru Panfilii, consultant: “Am venit astăzi în primul rând pentru a interacționa cu participanții și în al doilea rând pentru a identifica oportunitățile de a crește valoarea produsului prin înregistrarea atelier de lucru -proprietate intelectualamărcii proprii și utilizarea standardelor naționale și internaționale. În domeniul în care activez, nu pot să înregistrez marca comercială, datorită generalității termenilor utilizați. În calitatea mea de consultant, ținând cont de facilitatea procedurilor de înregistrare, recomand clienților să se protejeze, pentru că există riscul ca cineva să beneficieze de imaginea lor sau să le creeze daune”.

 

Proiectul internațional “Value Intellectual Property for SMEs”  , este realizat în consorțiu cu 15 țări. Implementarea proiectului În Republica Moldova este realizată de către AGEPI în parteneriat cu ODIMM. Scopul proiectului este de a identifica instrumente și servicii de respectare a principiului subsidiarității, care pot fi lansate și promovate pentru a sprijini IMM-urile în respectarea principiului subsidiarității și înțelegerea valorilor privind drepturile de proprietate intelectuală și utilizarea în afaceri a drepturilor privind proprietatea intelectuală la nivel european.  Pe parcursul a 2 ani prin intermediul acestui Proiect sunt preconizate mai multe activități destinate întreprinzătorilor din țară.

 

Direcția Comunicare și relații publice ODIMM

Vineri, 30 Ianuarie 2015 15:15 Publicat in rubrica Anunţuri

 

 

 

UNECEAnul 2015 celebrează 70 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU), eveniment marcat prin organizarea unei serii de activități internaționale adoptate la ședința Parlamentului și Consiliului European în anul 2014.

 

Astfel, în luna septembrie 2015, la New York, statele membre ONU vor adopta Agenda de dezvoltare post-2015 orientată pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile.

 

Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) se numără printre instituțiile  de pe prima linie cu o contribuție considerabilă la realizarea acestor obiective.

 

La 14 aprilie 2015, UNECE va găzdui primul strart-up inovator în incinta Palatului Națiunilor de la Geneva.

 

În cadrul acestui eveniment, organizatorii vor prezenta studii de caz care demonstrează în ce mod talentul antreprenorial inovativ poate contribui la abordarea actualelor provocări sociale și de mediu, prin intermediul unor idei inovatoare care pot deveni afaceri de succes. Concursul este deschis companiilor tinere și echipelor de antreprenori, cercetători și studenți din regiunea UNECE și este organizat pentru a aduna idei inovatoare și noi soluții pentru o dezvoltarea durabilă într-o gamă largă de domenii direct legate de activitatea UNECE. Astfel, la concurs sunt binevenite nu doar produsele și tehnologiile, dar și inovația socială și noile metode de a crea lucrurile.

 

Finaliștii vor fi invitați sa-și prezinte proiectele unui juriu și reprezentanților a 56 de state membre  care vor participa la sesiunea UNECE, în perioada 14 – 16 aprilie 2015, la Geneva, pentru a stabili noi acțiuni pentru promovarea Agendei de Dezvoltare Durabilă în regiune pentru următorii ani.

 

Câștigătorii concursului vor fi onorați la o ceremonie de premiere în timpul sesiunii.

 

Termenul limită pentru prezentarea ideilor este 28 februarie 2015!

 

Pentru  participare la concurs, accesați adresa web  www.unece.org/ideas4change.

 

 

 

Vineri, 30 Ianuarie 2015 14:44 Publicat in rubrica Evenimente

 

Beneficiile asocierii PARE 11 ODIMM 1Anul acesta ODIMM continuă campania „Beneficiile asocierii". Astfel, în cadrul „Fabricat în Moldova", a avut loc primul atelier de lucru din anul curent, care a fost destinat crescătorilor de chinchilla. Evenimentul cu tematica „Orizonturi mari pentru crescătorii mici!" s-a desfăşurat astăzi, 30 ianuarie, ora 10.00, la sediul ODIMM, cu participarea a 22 de fermieri.


Micii crescători de chinchilla se confruntă cu dificultăţi majore, deoarece tipul dat de activitate este unul nou pentru ţara noastră, respectiv experienţa autohtonă este limitată. În cadrul evenimentului, antreprenorii au avut ocazia să discute problemele, să facă schimb de experienţă, iar transferul de tehnologii şi know-how de la la un antreprenor la altul a fost extrem de important şi util pentru succesul în afacerile vizate.


Totodată, antreprenorii au avut ocazia să discute cu un veterinar specializat în domeniu şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), care a prezentat condiţiile de obţinere a autorizaţiilor pentru import-export la chinchilla, avizelor necesare, condiţiilor de devamare atât la chinchilla, cât şi a blănurilor deja prelucrate.


În cadrul „PARE 1+1" este susţinută dezvoltarea a 12 mici crescătorii de chinchilla, create dinBeneficiile asocierii PARE 11 ODIMM 2 resursele financiare acumulate de către lucrătorii migranţi.


Reamintim că, în anul 2014, ODIMM a dat start campaniei „Beneficiile asocierii", care şi-a propus să creeze o platformă de comunicare între antreprenorii din republică şi, implicit, să promoveze cooperarea dintre întreprinderi.


Obiectivul general al campaniei îl reprezintă creşterea competitivităţii agenţilor economici (beneficiari ai Programului PARE 1+1) prin stimularea parteneriatelor în domeniile prioritare şi dezvoltarea capacităţilor/abilităţilor acestora în domeniul comunicării, promovării şi creşterii vânzărilor.


Obiective specifice:
• Crearea Parteneriatelor între agenţii economici;
• Dezvoltarea abilităţilor şi aptitudinilor în afaceri ale beneficiarilor Programului PARE 1+1;
• Informarea antreprenorilor şi promovarea Programului PARE 1+1, precum şi diseminarea informaţiei despre alte Programe de dezvoltare antreprenorială – creşterea gradului de informare şi conștientizare a nevoii şi a posibilităţilor de accesarea creditelor sau a altor proiecte de finanţare;
• Stabilirea şi susţinerea relaţiilor directe şi de cooperarea între agenţii economici şi autorităţile publice.


Grupul Ţintă: Beneficiari ai Programului PARE 1+1


În cadrul campaniei este organizată o serie de ateliere de lucru, care contribuie la îmbunătăţirea percepţiei antreprenorilor referitor la importanţa asocierii şi cooperării.


Seria de evenimente este orientată spre identificarea oportunităţilor de dezvoltare ale agenţilor economici, facilitarea schimbului de informaţii, dezvoltarea relaţiilor cu autorităţile publice.


În cadrul atelierelor este organizat câte un training, unde invitaţii, grupaţi pe domenii de interes, identifică posibilităţile de colaborare, analizează dificultăţile şi problemele cu care se confruntă, caută soluţii, discută despre posibilităţile de creştere a vânzărilor.


Pe parcursul anului 2014 au fost desfăşurate 2 ateliere de lucru.
1. Prima masă rotundă cu tematica „Tradiţii. Manufactură. Viitor" a fost organizată la 6 iunie 2014, la care au participat 19 antreprenori, beneficiari ai Programului „PARE 1+1" din domeniul agroturismului şi manufacturii.
2. La data de 1 octombrie 2014 a fost organizat cel de-al doilea eveniment cu tematica „Energia în afaceri", în cadrul căruia au participat antreprenori din domeniul producerii energiei alternative.


Având un succes deosebit în rândul antreprenorilor, ODIMM va continua campania inclusiv pe parcursul anului 2015.

 

„ÎMPREUNĂ CREĂM VIITORUL ACASĂ!"

Beneficiile asocierii PARE 11 ODIMM  Beneficiile asocierii PARE 11 ODIMM 3

 

Beneficiile asocierii PARE 11 ODIMM 6  Beneficiile asocierii PARE 11 ODIMM 5  

 

 

 

 

Luni, 22 Decembrie 2014 13:07 Publicat in rubrica Anunţuri

La Multi ANI ODIMM site

Marţi, 16 Decembrie 2014 16:34 Publicat in rubrica Evenimente

Platforma femeilor antreprenoare din MD  3La 14 decembrie, curent peste 230 de femei de afaceri din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul Platformei Femeilor Antreprenoare din Moldova (PFAM).

 

Aflată deja la un an de la lansare, Platforma "La o ceașcă de ceai" reprezintă combinaţia perfectă dintre util și plăcut, posibilitatea de a învăță de fiecare dată ceva nou și de a împărtăși experiența proprie. Dacă primele sesiuni au fost doar simple întruniri de stabilire a contactelor, de identificare a necesității unei astfel de inițiative, acum Platforma reprezintă mult mai mult. Startând în decembrie, 2013  de  la 40 femei de afaceri, astăzi PFAM întrunește peste 300 de antreprenoare.

 

"Moldova are potențial de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, tot de ce avem nevoie acum este doar curaj și inițiativă, de care au dat dovadă femeile deja lansate în afaceri și prezente la această reuniune. Platforma nu este o simplă întrunire, este un instrument de socializare pentru femeile antreprenoare", a menționat în mesajul său de salut, Dna Iulia Iabanji, Director General ODIMM.

 

Subiectul principal al întrunirii a  fost "Inteligența emoțională – gestiunea  situațiilor de
stres",
unde femeile de afaceri au primit sfaturi utile cum să depășească situațiile de criză, având în calitate de speaker pe dna Claudia Crăciun, lector universitar. De asemenea, au fost prezentate metodele eficiente de  gestionare a conflictelor și soluționare a problemelor care la prima vedere par dificile și nerezolvabile. "O femeie de afacere trebuie să simtă unde este limita dintre viața profesională și personală. Încercați să vă organizați timpul! Moldovencele au un "viciu" de a cheltui timpul pe activități neproductive, tot ce trebuie este să vă organizați eficient timpul, iar asta o să vă scutească de multe situații de stres", a afirmat dna Crăciun.

 

Invitat special a fost Dna Olga Tapiola, soția Ambasadorului Delegației UE în Republica Moldova,
Platforma femeilor antreprenoare din MD  Olga Tapiola care a fost prezentă și la ce-a de-a treia întrunire a Platformei. Aceasta a salutat inițiativa exprimându-și sentimentele de încântare privind amploarea inițiativei lansate și de dorința femeilor de a comunica și de a  împărtăși experiența lor. Totodată, a menționat că Delegația UE va oferi tot sprijinul de care este nevoie pentru dezvoltarea Platformei.

 

Dna Speranța Olaru, manager de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în R.M., a prezentat antreprenoarelor posibilitățile internaționalizării IMM-urilor prin prisma Acordului de Asociere și avantajele acestuia pentru afacerile autohtone, prin înlăturarea tarifelor la export între R. Moldova și statele Uniunii Europene, cu excepția unor produse sensibile pe piaţa comunitară." Doamna Olaru a prezentat posibilitățile de accesare a informației privind condițiile de export, tarifele și eligibilitatea produselor autohtone pe piața UE, demonstrând on-line aplicația Helpdesk a Delegației UE pe site-ul www.exporthelp.europa.eu.

La rubrica tradițională "Istorii de succes" participantele la eveniment au avut posibilitatea să se inspire cu energie și sfaturi utile de la două antreprenoare de succes.

Platforma femeilor antreprenoare din MD  Istorii de succesMargarita Deordița, Director General Compania "Loial"  a vorbit despre calitățile unei femei de afaceri de succes, dar și despre cei 17 ani de experiență. "Secretul succesului constă în plăcerea pentru munca pe care o faci, perseverență, grijă de angajați și delegarea responsabilităților. "De asemenea, Dna Deordița a mai cucerit auditoriul prin multitudinea activităților sociale pe care le organizează cu multă dăruire.

Pentru Elena Sava, Director al Agenției de turism "Stil Tur" secretul succesului reprezintă abordarea individuală pentru fiecare client. "Angajații companiei noastre sunt mereu amabili, zâmbitori, receptivi la dorința clientului oferind servicii personalizate. Încercăm să îndeplinim visul fiecărui client, iar odihna să devină o amintire de neuitat", a menționat Doamna Sava.

 

Totodată,  Agenția de turism "Stil Tur" a fost sponsorul Concursului desfășurat în perioada 28 noiembrie - 12 decembrie, pe rețeaua de socializare facebook.com, oferind o vacanță la munte. Câștigătoarea a fost Olesea Potereanu, o antreprenoare din s. Puhoi, r-nul Ialoveni, ce cultivă căpșuni deja de trei ani. "Este pentru prima dată când câștig un concurs și pentru prima dată când plec peste hotarele Moldovei", a menţionat câştigătoarea.

 

În contextul apropierii Sărbătorilor de Iarnă, femeile de afaceri au avut ocazia să participe la un master class de aranjare a mesei de Revelion organizat de tânăra antreprenoare Ana-Maria Cojocaru, fondatoarea Companiei "Éclair", la care antreprenoarele au învățat cum să aranjeze corect, dar și creativ masa de sărbătoare.

 

Păstrând formatul edițiilor anterioare, femeile de afaceri au avut oportunitatea să își promoveze afacerea în cadrul rubricii „prezentare de produse". Astfel, Carolina Portărescu, fondatoare "CaroLush" a prezentat produse cosmetice bio pentru femei, iar Natalia Bolohan, administratoare"Benado Prim" – produsele de covrigărie, oferind şi o degustare.

 Platforma femeilor antreprenoare din MD  IE  Platforma femeilor antreprenoare din MD  1

Platforma femeilor antreprenoare din MD  produs  Platforma femeilor antreprenoare din MD  produs2

 

Reamintim că, Platforma Femeilor Antreprenoare din Moldova (PFAM) - "La o ceașcă de ceai" este la a IV-a ediție. Platforma a fost lansată în decembrie, 2013 la inițiativa Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului IMM (ODIMM) în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Moldova şi alţi parteneri de dezvoltare.

 

Partenerii celei de-a IV-a ediție

 parteneri

 

 

 Mai multe poze pe Facebook/PFAM.

 

Joi, 11 Decembrie 2014 17:08 Publicat in rubrica Conferinţe

244 1Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) au organizat în data de 10 şi 11decembrie Workshopul "Inovarea în Eficienţă Energetică şi Energie Regenerabilă", evenimentul de Brokeraj în cadrul Proiectului ener2i.


Evenimentul a reunit partenerii proiectului (din 7 ţări), cercetători și companii din Republica Moldova, țările UE și țările asociate la programul UE Orizont 2020.


Scopul evenimentelor a fost de a oferi informații actuale despre energie și inovare. În plus, vizează facilitarea transferului de cunoștințe de la mediul academic la cel de afaceri, și la creșterea gradului de conștientizare a instrumentelor de comercializare pentru organizațiile de cercetare, start-up-uri, IMM-uri, și agenții de inovare.

 

Evenimentul de brokeraj ener2i a oferit o oportunitate pentru crearea parteneriatelor directe între reprezentanții mediului de afaceri și cel academic atât din Republica Moldova cât și din străinătate, în special din țările parteneriatului estic. Întâlnirile face-to-face au servit drept mijloc pentru a găsi potențiali parteneri, pentru a discuta noi idei de proiecte și de a iniția parteneriate de cooperare bilaterală, sau pentru proiecte comune în cadrul Programului Orizont 2020.

 

Proiectul ener2i a fost lansat în octombrie 2013. Scopul ener2i este de a accelera performanţele inovatoare, prin îmbunătățirea transferului de cunoștințe și sprijinul inovării în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice. ener2i este un program vast de cooperare transnațională ce stimulează legătura dintre cercetare și inovare în țările PE Armenia, Belarus, Georgia şi Moldova, şi crearea unei cooperări durabile între actorii implicaţi în cercetare şi inovare din ţările UE și PEV. Mai multe informaţii despre proiect accesaţi aici.

 

Persoane de contact:
AITT- Igor Plamadeala
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

ODIMM- Olga Popa
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

Joi, 11 Decembrie 2014 14:49 Publicat in rubrica Evenimente

 

 

 

Sesiune de mediatizare CimisliaLa 10 decembrie curent, ODIMM şi Consiliul raionului Cimişlia au organizat Sesiunea de informare a actorilor interesaţi cu tema „Rolul incubatorului de afaceri în economia raionului Cimişlia".

 

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii administraţiei publice locale, agenţi economici, persoane interesate şi reprezentanții mass-media.

 

La această etapă, este importantă conştientizarea oportunităţilor de care întreprinderile nou create şi cele în dezvoltare pot beneficia pe parcursul celor 3 ani de activitate în cadrul Incubatorului de Afaceri. Dincolo de suportul logistic necesar demarării activității, a preţului redus la spaţiile de producere şi a oficiilor, Incubatorul de afaceri oferă un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin furnizarea de informaţie şi consultanţă antreprenorială, a transferului de bune practici şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.

 

Incubatorul de Afaceri din Cimişlia îşi va începe activitatea în luna martie 2015, urmând modelulSesiune de mediatizare Cimislia 2 incubatoarelor de afaceri care activează deja cu succes în raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari și Ceadâr-Lunga şi Nisporeni.

 

Incubatorul de Afaceri din Cimişlia este creat de ODIMM în colaborare cu autorităţile publice locale în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de UE, în concordanţă cu priorităţile Guvernului RM de creare a infrastructurii de suport în afaceri adecvate necesităţilor mediului de afaceri, în deosebi din zonele rurale.

 

 

 

Luni, 08 Decembrie 2014 17:18 Publicat in rubrica Conferinţe

 

 

 

internaltional-business 0Evenimentul va avea loc joi, 18 decembrie 2014, Leogrand Hotel & Convention Center, sala Raut Salon (str. Mitropolit Varlaam, 77).

 

Forumul se se va focusa pe principalele aspecte ale asistenţei UE acordate Republicii Moldova, care permit dezvoltarea economică a ţării, oferind noi perspective pentru business şi posibilităţi în cadrul DCFTA şi a acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

 

Un alt aspect important în cadrul forumului  va fi asistenţa UE oferită pentru segmentul de dezvoltare a infrastructurii şi energiei durabile.  Evenimentul va oferi posibilitatea unică de a interacţiona şi discuta cu reprezentanţi ai Delegaţiei UE , lideri de echipă şi experţi din diferite proiecte de asistenţă ale UE, precum şi colegi din toată ţara.

 

Ambasadorul Pirkka TAPIOLA , Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, va ţine un discurs de deschidere a Forumului.

 

Pentru a vă înscrie la eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la nr. de tel 022 22 53 77 sau la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

 

 

 

Pagina 1 din 11
Comprar Cialis Sin Recetadrogas forma analógica disponibles bajo la denominación común internacional. Tiene exactamente la misma estructura con las pastillas originales, pero difiere de ellas en ausencia de marca conocida .Se recomienda tomar la píldora por lo menos 30 minutos antes de la intimidad. La duración de acción varía de 8 a 12 horas Buy Pills Bupron SRFor a doctor it is important to know your health history to determine the correct dose and the possibility of appointment
BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner
PARE