14 ani

te

ODIMM are un nou director interimar

 

Ministerul Economiei l-a numit pe Dumitru Pîntea în funcția de director interimar al  Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

În cadrul evenimentului de prezentare a noului director în fața echipei ODIMM, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că toate proiectele și inițiativele de susținere a mediului de afaceri autohton vor continua. Totodată, a făcut apel către angajații ODIMM să dea dovadă de deschidere, colaborare pentru consolidarea și fortificarea activității instituției.

Noul director ODIMM a evidențiat faptul că este adeptul utilizării eficiente și transparente a banului public - indiferent de sursa acestuia, a meritocrației și eticii corporative. De asemenea, accentul va fi pus pe respectarea principiilor de integritate și bună guvernare.

Dumitru Pîntea a deținut până recent funcția de director de program ”Mediul de afaceri și IMM” în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup. În perioada 2013-2015 a  activat în calitate de consultant principal al Direcției politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei.

Este licențiat în economie și relații economice internaționale. A participat la diverse cursuri de instruire în SUA și Europa. În prezent, își face studiile de doctorat la Academia de Studii Economice în domeniul dezvoltării instrumentelor de finanțare pentru creșterea competitivității și rezilienței firmelor din Republica Moldova. Este vorbitor fluent de limbă engleză și franceză.

 

Apeluri de granturi active

În perioada  29 noiembrie - 20 decembrie 2021 este activ un nou Apel de granturi în cadrul Programului de Ecologizare a IMM

Valoarea maximă a grantului este de până la 200 mii lei

 APLICĂ ACUM https://bit.ly/2ZCEYjY


ODIMM anunță recepționarea în regim continuu a solicitărilor de accesare a suportului financiar sub formă de Business Voucher  în valoare de până la 100 mii lei prin intermediul “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3voPgOp


ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM survey.odimm.md/eco 


ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8


ODIMM anunță înscrierea tinerilor la cursuri de formare antreprenorială prin intermediul Programului Start pentru Tineri. La etapa II a Programului se pot înscrie tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani pentru a beneficia de instruire și ghidare privind inițierea unei afaceri și elaborarea business planului. Absolvirea cursului este obligatorie pentru depunerea dosarului la Etapa de finanțare (Etapa III). 

Perioada de înscriere: 20.10.2021-20.11.2021

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3DZs3Hm


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

Totodată, a fost elaborat un Nou Instrument de Garantare pentru companiile afectate de criza pandemică. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET

A fost lansată o platformă virtuală pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri

 

Mediul de afaceri din Republica Moldova va avea o platformă virtuală dedicată – www.businesslink.md, care va însuma toată informația centralizată despre  companiilor autohtone active și calificate să furnizeze servicii și produse atât pe piața internă, cât și externă. Astfel, informațiile despre furnizori vor fi structurate într-o bază de date publică cu funcționalități avansate ale motorului de căutare, care oferă contacte directe sau posibilitatea de a plasa cereri de parteneriat în afaceri. Platforma a fost dezvoltată de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu suportul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

La evenimentul online de prezentare a platformei au participat reprezentanți ai instituțiilor internaționale, parteneri de dezvoltare, organizațiilor de suport în afaceri, administrațiilor publice centrale și ai sectorului privat.

În deschiderea evenimentului, Sergiu Gaibu, ministrul economiei a salutat apariția noii platforme și a subliniat necesitatea acesteia.

”Este o platformă necesară din considerentul că nu toți agenții economici din țară cunosc despre serviciile ce pot fi accesate chiar pe teritoriul Republicii Moldova. China, dar și alte țări excelează la acest capitol, având platforme unde pot fi ușor identificate companiile și tehnologiile. Acum vom avea și noi posibilitatea să ne promovăm mai intens în exterior. Astfel vom reuși să ne conectăm cu țările din afară pentru a dezvolta o rețea sustenabilă și mai rezistentă la crizele prin care trece acum întreaga lume și ne vom integra și mai bine în noile realități ale comerțului internațional pentru a ne face văzuți și auziți”.

Ulrich Kinne, consilier în cadrul ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova  a accentuat că BusinessLink va deveni o platformă eficientă și utilă pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova în drumul spre internaționalizarea afacerilor.

“Guvernul Germaniei susține eforturile IMM-urilor din Republica Moldova în aderarea la lanțurile valorice naționale și internaționale. Platforma virtuală, prezentată astăzi, va facilita stabilirea de noi parteneriate în afaceri, iar acest lucru va genera efecte pozitive în economie, vor fi create noi locuri de muncă și va fi redus fenomenul migraționist. ODIMM este un partener de încredere a Germaniei și va instituționaliza crearea de noi conexiuni, identificând necesitățile companiilor naționale și internaționale”.

Iulia Costin, director general ODIMM a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru susținere, reiterând faptul că prin lansarea acestei platforme, ODIMM își consolidează rolul privind asigurarea suportului necesar IMM-urilor  autohtone în crearea parteneriatelor naționale și internaționale.

ODIMM, în calitate de principală instituție de suport în afaceri din Republica Moldova, asigură suportul necesar IMM-urilor în crearea parteneriatelor de business atât naționale, cât și internaționale. De-a lungul timpului, au fost organizate forumuri, conferințe, târguri și expoziții, B2B-uri prin care antreprenorii au avut posibilitatea să își promoveze produsele și serviciile, dar și să stabilească parteneriate. În contextul actual, platforma virtuală BusinessLink este de un real folos companiilor moldovenești pentru internaționalizarea afacerilor și racordarea acestora la tendințele globale ale economiei”.

Thomas Foerch, managerul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” din cadrul GIZ Moldova a subliniat că această platformă va constitui o sursă de informație importantă pentru promovarea businessului din R.Moldova și stabilirea de noi conexiuni cu parteneri din străinătate.

“BusinessLink va fi o scena deschisă pentru toate companiile prin care își vor promova cartea de vizită a afacerii. GIZ Moldova împreună cu ODIMM a organizat mai multe forumuri de afaceri, întâlniri B2B între companii pentru a stimula crearea de parteneriate”. 

 

În cadrul evenimentului au vorbit și reprezentanți ai mediului de afaceri care au reiterat importanța și utilitatea BusinessLink-ului, exprimându-și speranța că acesta va da o valoare adăugată mediului antreprenorial, completând „îngredientele unei afaceri de succes”

{gallery}BusinessLink-prezentare{/gallery}

Peste 700 de femei din mediul rural și din grupurile vulnerabile vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea unei afaceri sau facilitarea integrării lor profesionale

 

Femeile antreprenoare din mediul rural, în special din grupurile defavorizate, inclusiv din regiunea de est a Republicii Moldova și UTA Găgăuzia, vor fi susținute să inițieze sau să dezvolte o afacere, în contextul unei noi realități economice, provocate de criza pandemică COVID-19. Acest sprijin va fi realizat printr-un nou proiect „Antreprenoriatul feminin pentru Abilitarea femeilor” (WE4WE - „Women Entrepreneurs for Women Empowerment”), lansat astăzi de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), în parteneriat cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei. 

Proiectul își propune ca obiectiv crearea unei rețele durabile la nivel național din 50 de femei ambasadoare din toate regiunile Moldovei în vederea promovării și implementării principiilor de abilitare; evaluarea exhaustivă  a profilurilor specifice ale femeilor din diferite regiuni; susținerea a cel puțin 700 de femei în îmbunătățirea abilităților și capacităților privind dezvoltarea și extinderea unei afaceri și/sau căutarea unui loc de muncă, reprofilare sau avansare;  activități de mentorat pentru cel puțin 100 de femei, viitoare antreprenoare și femei de afaceri deja active, în special din zonele rurale, pentru a lansa sau dezvolta propria afacere și dezvoltarea unei  platfome web, destinată antreprenoarelor cu scopul de a stabili conexiuni în comunitatea de afaceri, identificarea partenerilor regionali și crearea de noi parteneriate.

 În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a reiterat importanța susținerii antreprenoriatului feminin din Republica Moldova, în special a femeilor din mediul rural, inclusiv a celor din familii vulnerabile.

“Participarea femeilor în afaceri este foarte importantă pentru o economie sustenabilă și trebuie să creștem acest procent. Și aici mulțumim și Suediei pentru suportul oferit, o țară care este o susținătoare și o promotoare a susținerii femeilor. Este important și aspectul creșterii copiilor pe care, la noi, și-l asumă în mod prioritar femeile, amânând-uși cariera. Din acest considerent, am lansat discuții cu unii parteneri internaționali ca să simplificăm cadrul normativ de deschidere a grădinițelor, inclusiv în zonele rurale și chiar să le transformăm în oportunități de business”.

Excelența Sa, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a evidențiat că „Ne bucurăm foarte mult că datorită noului parteneriat cu UN Women și ODIMM vom reuși să oferim mai multă susținere abilitării economice a femeilor, în special celor din grupurile subreprezentate. Prin eforturi comune, putem susține în continuare creșterea economică a femeilor, oferind instrumente specifice de susținere, care ar stimula angajarea și antreprenoriatul feminin, consolidarea abilităților și cunoștințelor femeilor, îmbunătățirea accesului femeilor la finanțare, precum și asigurarea conectării lor cu alte antreprenoare, instituții si organizații relevante”.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova a afirmat că „Deocamdată nu am atins egalitatea de gen în ceea ce privește abilitarea economică a femeilor și prezența acestora pe piața de muncă. Observăm numeroase provocări legate de accesul femeilor la job-urile plătite, dar și responsabilitățile casnice neplătite. Deși de-a lungul ultimilor ani situația s-a îmbunătățit, majoritatea femeilor sunt antrenate în afaceri mici, iar pandemia de COVID-19 a accentuat aceste inegalități. Considerăm că acest proiect reprezintă un potențial enorm pentru a produce o schimbare în acest sens, pentru că ODIMM are o rețea vastă care ar ajuta femeile în ceea ce privește accesul la informație și conectarea cu alte femei care au avut astfel de experiență”.

Iulia Costin, directoare generală ODIMM a subliniat faptul că  prin susținerea antreprenoriatului în rândul femeilor se urmărește creșterea bunăstării economice atât a țării, cât și a fiecărei familii în parte.

“De-a lungul timpului, schimbarea percepției antreprenoriatului feminin în Republica Moldova a devenit o prioritate de bază pentru ODIMM. Au fost implementate numeroase inițiative și proiecte dedicate femeilor antreprenoare, care au contribuit esențial la creșterea abilităților și la încurajarea femeilor să urmeze calea antreprenoriatului. Cu toate acestea, femeile și fetele sunt în continuare cele mai vulnerabile, în special în contextul COVID-19, ele fiind  angajate în sectoarele cel mai grav afectate de criză, înregistrând pierderi financiare considerabile. Toate aceste schimbări au accentuat poziția vulnerabilă a femeii antreprenoare în societate și ne-au impulsionat pe noi, ca organizație – cheie de suport în afaceri, să acționăm pentru susținerea femeilor. Proiectul WE4WE va da aripi și va fi un catalizator pentru ca femeile să facă un pas în față și să ia atitudine indiferent de obstacole și locul de trai”.

În cadrul evenimentului au vorbit și reprezentate ale mediului de afaceri, care au salutat lansarea unei noi inițiative de sprijin destinată femeilor. 

Amintim faptul că dezvoltarea potențialului feminin în afaceri a fost și este o prioritate pentru activitatea ODIMM. La ora actuală, ODIMM implementează 12 Programe Naționale de Suport, printre care se află și Programul „Femei în Afaceri”, care are drept scop îmbunătățirea capabilitățile și oferă suport financiar pentru femeile care intenționează să înceapă sau să își extindă afacerea, în special în zonele rurale.

În același timp, ODIMM implementează un proiect cu același nume în cadrul Programului Transnațional Dunărea, alături de alte 8 țări dunărene, acțiune co-finanțată din fondurile Uniunii Europene. Moldova a devenit, prin intermediul proiectului „Women in Business” o istorie de succes în regiunea Dunării, contribuind la îmbunătățirea politicilor de susținere a antreprenoriatului feminin prin programe de training inovatoare și oferirea accesului femeilor la centre de consultanță în afaceri. 

{gallery}WE4WE-lansarea Proiectului{/gallery}

 

Uniunea Europeană a susținut financiar 568 de companii pentru dezvoltarea afacerilor din regiunile rurale ale Republicii Moldova

 

Astăzi, 18 noiembrie 2021, au fost prezentate rezultatele proiectului finanțat de Uniunea Europeană “Suport pentru ÎMM în zonele rurale”. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 4 milioane de euro, a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1”„Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a Proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar în sumă totală de circa 91 milioane lei, care au generat peste 163 milioane lei investiții în economia națională.

În cadrul evenimentului online, dedicat rezultatelor obținute pe parcursul celor 3 ani și jumătate de activitate, au fost evidențiate obiectivele agreate la începutul proiectului, care s-au transformat în realizări tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, au fost exemplificate companii, care au beneficiat de suport european pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, iar produsele sau serviciile acestora au devenit branduri naționale, bucurându-se de succes și pe alte piețe externe.

Prin intermediul proiectelor implementate de ODIMM cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, s-a contribuit, semnificativ la dezvoltarea micilor afaceri, crearea locurilor de muncă, în special în zonele rurale și crearea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni. 

„Modernizarea economiei din zonele rurale, în special prin oferirea suportului necesar de dezvoltare a afacerilor locale, în așa fel încât acestea să devină sustenabile, este una din prioritățile cooperării noastre cu Republica Moldova. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță vor genera noi locuri de muncă în mediul rural, vor contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, dar și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să contribuim la asigurarea unei vieți mai bune pentru cetățenii acestei țări. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin Republicii Moldova prin intermediului Planului de Redresare Economică al UE pentru Republica Moldova, care vizează stimularea redresării socio-economice pe termen lung, încurajarea tranziției verzi și digitale, precum și valorificarea potențialului economic al țării, toate acestea – în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, căci împreună suntem mai puternici!”, a declarat Magdalena MUELLER-URI, Șefa secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

 

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în drumul spre modernizare, digitalizare și internaționalizare. 

„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei vom continua să susținem zona rurală, să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”.

 

“Printre principalele rezultate cu care ne mândrim este asistența directă pentru capitalizarea Programelor “PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Impactul programelor de asistență tehnică și financiară și a proiectelor internaționale finanțate de Uniunea Europeană au contribuit esențial la creșterea competitivității sectorului ÎMM și a capacităților ODIMM pentru a oferi servicii calitative antreprenorilor autohtoni. Astăzi, multe inițiative ODIMM sunt considerate modele de succes în regiunea Europei de Est și sunt multiplicate în aceste țări pentru a contribui la reducerea migrației, creșterea investițiilor în economie și a bunăstării populației”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Printre antreprenorii care au primit suport financiar european se numără Victor Zaharciuc din satul Mărculești, raionul Florești, care fiind inspirat de modul de viață sănătos, a dat start unei afaceri în domeniul cultivării murelor. Tânărul a  accesat finanțare europeană prin Programul „PARE 1+1”, în baza părinților care muncesc peste hotare. Grantul obținut i-a permis să procure un sistem de fixare a pilonilor pentru butașii de mure, material săditor, dar și un autocamion pentru transportarea fructelor. În prezent, afacerea îi merge bine și a reușit să stabilească parteneriate de afaceri în România.

“Grantul european mi-a conturat ideea de afaceri mult râvnită pentru care nu aveam suficiente resurse financiare pentru a o materializa. Fără această susținere mi-ar fi fost mai dificil să inițiez afacerea. Mai mult decât atât, cursurile de instruire din cadrul Programului mi-au oferit șansa să construiesc legături și cu alți producători din țară, cu care ulterior, am stabilit colaborări”, a spus Victor Zaharciuc.

Antreprenoarea Victoria Mușinschi din Molovata Nouă, Dubăsari este fondatoarea unui pensiuni numită simbolic “Vila Dorului”. Temelia afacerii  a fost pusă datorită suportului european, obținut prin intermediul Programelor “PARE 1+1”, “Femei în Afaceri”  și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”.

„Noi, femeile  suntem înzestrate cu un potențial enorm, pe care nu întotdeauna avem curajul și determinarea să-l valorificăm. Programele ODIMM mi-au oferit încredere că și în Republica Moldova poți dezvolta un business, iar granturile europene au fost ca o piatră de temelie pentru afacerea mea”.

 

Despre Proiectul UE “Suport pentru ÎMM în zonele rurale”

Uniunea Europeană a oferit în anul 2018 asistență directă pentru ODIMM, în valoare de 4 milioane euro, pentru capitalizarea Programelor naționale: “PARE 1+1”,  „Femei în Afaceri” și “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM” . Obiectivul general al Proiectului „Suport pentru ÎMM în zonele rurale” este de a  contribui la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, având o durata de 3 ani și jumătate ( 1 iunie 2018 - 30 noiembrie 2021).

Rezultatul scontat al acestei inițiative europene este de a oferi oportunități de abilitare economică, în special femeilor și migranților, de a iniția și dezvolta companii în mediul rural pentru a crea  noi locuri de muncă și a dezvolta infrastructura în zonele rurale.

Scopul direct al acestui Proiect este de a reduce disparitățile economice și sociale prin introducerea unor inițiative active de ocupare a forței de muncă, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural, atragerea investițiilor străine și diminuarea fluxului de migrație din zonele rurale spre zonele urbane sau chiar în străinătate.

{gallery}18.11.21{/gallery}

Uniunea Europeană susține digitalizarea afacerilor din mediul rural

 

18 companii autohtone din mediul rural, selectate în cadrul ultimului Concurs de proiecte al Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor, au semnat online contractele de finanțare nerambursabilă. Prin intermediul unei sesiuni online, organizate astăzi, 5 noiembrie, de ODIMM, antreprenorii au fost informați despre prevederile contractuale și pașii necesari pentru valorificarea corectă și transparentă a Grantului în valoare de până la 200 mii lei fiecare. 

În cadrul evenimentului, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a salutat deschiderea antreprenorilor pentru implementarea noilor tehnologii informaționale în procesul de digitalizare a afacerilor și a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat. Totodată, a dat asigurări că inițiativa va avea continuitate. Noul Program privind  Transformarea Digitală a ÎMM, urmează să fie aprobat curând de către Guvern pentru a oferi șanse de digitalizare a afacerilor la cât mai multe companii.

“Dezvoltarea ecosistemului de inovare digitală și susținere a companiilor se înscrie în lista priorităților ministerului în domeniul IMM-urilor pentru a spori competitivitatea  și a încuraja spiritul inovator.  Mediul de afaceri va avea mai multe perspective odată cu digitalizarea proceselor de producție, cum ar fi fluxul de informații și cunoștințe, procesul de creare a produselor, facilitarea conexiunii  cu potențialii clienți și accesul la noi piețe de desfacere”, a precizat ministrul Gaibu.

Uniunea Europeană susține modernizarea și digitalizarea afacerilor din Republica Moldova, în special din mediul rural.

“Întreprinderile mici și mijlocii sunt inima unei economii: cu cât nivelul de dezvoltare și prosperitate al IMM-urilor este mai înalt, cu atât economia țării este mai puternică. Digitalizarea afacerilor în mediul rural este o necesitate esențială în această perioadă de pandemie, când IMM-urile se confruntă cu o serie de probleme care pot afecta grav activitatea acestora. Uniunea Europeană susține transferul tehnologic și dezvoltarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat Boris Filipov, manager de proiecte, în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Așadar, digitalizarea proceselor economice de activitate a IMM-urilor va valorifica potențialul inovativ, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.

“Companiile care folosesc tehnologiile informaționale în procesele de producție, dezvoltare și alte activități dețin controlul pe piață. Procesul de digitalizare poate aduce provocări noi pentru antreprenori, însă, acestea vor aduce mari beneficii pe termen lung prin dezvoltarea a noi produse și servicii, noi tehnologii și lanțuri de procese, noi modele de afaceri și o eficiență mai ridicată a producției”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.

Printre antreprenorii care vor primi suport financiar se numără Nina Cazacu din satul Prăjila, raionul Florești. După mulți ani lucrați în străinătate, a revenit acasă și a deschis o afacere în domeniul agriculturii, și anume, cultivă legume. Cu ajutorul grantului european își propune să instaleze un sistem de monitorizare a terenurilor (GPS) care îi va permite să introducă și să colecteze date despre cantitățile de culturi cultivate, recoltă, starea pământurilor, asolamentul terenului.

„Datorită Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor vom reuși să instalăm acest soft pe care deja l-am identificat. Acesta ne va permite să monitorizăm performanțele terenurilor, și totodată, și pe cele ale companiei. Mai mult decât atât, sistemul ne va oferi și prognoza meteo pentru regiunea în care ne aflăm, iar, astfel, vom ști exact cum să programăm lucrările agricole”.

Antreprenoarea Doina Sîrghi din satul Grădiște, raionul Cimișlia cultivă grâu, orz, porumb. Mai nou, a început să cultinecultive și sorg  (soriz), care  are o valoare nutritivă ridicată, asigurând 43% din doza zilnică de proteine și este bogat în minerale precum fierul, fosforul, potasiul, magneziul și manganul.  Cel mai important este că această cultură  nu conține gluten, fiind recomandat în dieta persoanelor care au intoleranță la gluten.

„Cu ajutorul acestui grant ne dorim să achiziționăm două navigatoare pentru tractoarele noastre care ne va oferi precizie maximă la toate lucrările mecanizate din câmp, începând de la însemânțare până la stropituri, fertilizări și recoltare. O altă investiție digitală pe care ne-o dorim este o dronă, care ne va ajută considerabil la minitorizarea terenurilor care necesită pază fizică, deasemnea, vom putea detecta câmpurile cu buruiene sau diferite boli, insecte ale plantelor”.

 

Despre Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  a fost lansat în luna iunie 2020. Timp de un an și cinci luni, prin intermediul acestui mecanism de susținere, peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.  

Pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM au dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM, care urmează a fi aprobat de către Guvern până la sfârșitul anului 2021. 

Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM  este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

 

Pentru mai multe informații, accesați: https://www.odimm.md/ro/digitalizarea

Date de contact: Centru de consultanță: +373 22 221 055; mob.060730202

E-mail: digitalizare@odimm.md

{gallery}05.11.21 - semnare digitalizare{/gallery}

Și-au unit eforturile pentru viitorul femeilor

 

Femeile din mediul rural cu venituri reduse, care vor să își deschidă propria afacere în domeniul agriculturii, vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 165 mii lei, oferită de către ODIMM și compania EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY.

Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat între Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și IM ”EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY” S.A. Cele două entități și-au asumat responsabilitatea de a susține antreprenoriatul feminin, în special femeile cu situații financiare precare, pentru a-și deschide sau dezvolta propriile afaceri. Astfel, ODIMM, prin intermediul Programului ”Femei în Afaceri” va selecta, în baza unui concurs, companiile gestionate de femei, finanțându-le cu 90 la sută din valoarea proiectului investițional, iar EFES Moldova va acoperi contribuția proprie a antreprenoarei, care constituie 10 %. 

Directorul general ODIMM, Iulia Costin, a declarat, în cadrul evenimentului de semnare a Contractului de colaborare, că acest parteneriat este unul semnificativ atât pentru ODIMM, cât și pentru toate femeile din Republica Moldova. „Este pentru prima dată când o companie privată devine partener de finanțare a programelor ODIMM. Este un gest deosebit, pe care îl apreciem, în primul rând, pentru faptul că va extinde numărul de femei care vor primi sprijin în lansarea în afaceri. Împreună ne vom consolida eforturile pentru a ajuta femeile, în mod special, pe cele din mediul rural, să se implice activ în viața socio – economică. Practica a demonstrat, de-a lungul timpului, că femeile din  regiuni au idei interesante și abilități de dezvoltare a afacerilor, doar că au nevoie de mai multă motivație și susținere.”

Ludmila Andronic, Director Afaceri Corporative Efes Moldova, a reiterat faptul că prin intermediul acestui parteneriat, femeile din Moldova vor beneficia de susținere pentru a-și realiza visurile. ”Este un moment marcant pentru compania Efes Moldova prin care dăm startul unei importante componente a programului nostru de Responsabilitate social-corporativă – ”Prietenește pentru femei”. Prin acest program urmărim abilitarea și susținerea femeilor din Moldova, în special a celor de la sate, așa încât acestea să devină motorul schimbărilor sociale și economice din țara noastră. Alături de componentele ”Prietenește pentru turism” și ”Prietenește pentru artă”, acest program vine să complementeze eforturile companiei noastre de a contribui la dezvoltarea locală și socială a Republicii Moldova”. 

 Totodată, ODIMM și EFES au agreat organizarea şi participarea la diferite activităţi comune de promovare a intereselor ÎMM, inclusiv promovarea reciprocă prin intermediul platformelor virtuale.

{gallery}semnare contract EFES-ODIMM{/gallery}

    

Întrebarea zilei:

bp

    Website banner Option 3 v2

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1  p2  p3  p4  p5  InvestMoldova logo  p7

b1 b2 b3 b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 06.12.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!