A fost lansat mecanismul de compensare a dobânzilor la creditele investiționale accesate de antreprenori
Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, platforma online și mecanismul de compensare parțială a dobânzilor la creditele accesate de ÎMM-uri în scop investițional. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii pot depune cereri la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru compensarea dobânzilor la creditele investiționale, contractate până la data 01 august 2022 de la bănci, Organizații de Creditare Nebancară (OCN) sau Asociații de Economii și Împrumut (AEl).
Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a subliniat faptul că în această perioadă complicată antreprenorii trebuie protejați, iar datoria statului este să fie alături de ei.
„Trecem printr-o perioadă incertă, iar aceste complicații se răsfrâng asupra antreprenorilor, mai ales în cazul în care un antreprenor a contractat un credit fără să cunoască ce urmează. Acesta acum se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare. Suntem conștienți de această problemă și aceasta este datoria statului să fie alături de antreprenori, mai ales alături de cei mai vulnerabili. Antreprenorii trebuie să simtă că statul este de partea lor”, a declarat Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Totodată ministrul a menționat că instrumentul este unul online, procedura de înregistrare durează nu mai mult de 15 min, iar răspunsul de la ODA vine pe parcursul a câteva zile.
Potrivit Directorului ODA, Dumitru Pîntea, cererile de compensare pot fi depuse în format online pe compensatii.oda.md până la data de 28 februarie 2023.
„ODA va compensa 2 puncte procentuale din dobânda aferentă creditelor pentru perioada lunilor august-decembrie 2022, iar suma cumulativă a compensației nu va depași 300 mii lei per agent economic. Pentru acest lucru sunt alocate 200 milioane lei din bugetul de stat.
Beneficiari ai compensației pot fi companiile clasificate în condițiile Legii 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, dețin un credit investițional cu sold activ la situația din 1 august 2022, care a fost contractat pentru o perioadă de cel puțin 24 luni și este clasificat în categoria de risc „Standard”, sau „Supravegheat”.
Nu constituie obiect al compensării comisioanele și plățile percepute de Creditor pentru examinarea dosarului, de acordare, de deservire a creditului, pentru achitare anticipată, penalități, dobânzi de întârziere, precum și alte plăți decât dobânda.
Cererile de compensare pot fi depuse în format online pe https://compensatii.oda.md/, în care se vor indica informații despre intreprindere, certificatul de la Creditor și copia contractului de credit. Plata compensației se va efectua lunar, în luna următoare acceptării cererii și aprobării statutului de beneficiar, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică (AGE) prin intermediul mecanismelor MPay care asigură posibilitatea de transferare rapidă a banilor.
Imagini video de la conferința de presă https://bit.ly/3Xqog04
{gallery}Comunicate/Compensatii{/gallery}
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Peste 70 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova își expun produsele și serviciile în cadrul primei ediții a Expoziției „Antreprenor Expo”, organizată în perioada 17-19 noiembrie de CIE „Moldexpo” în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Expoziția are ca scop reunirea mediului de afaceri și a instituțiilor de stat pentru a da un nou impuls de dezvoltare a antreprenorilor în vederea susținerii și promovării acestora. Astfel, pe parcursul celor 3 zile, ODA organizează mai multe activități de informare pentru mediul de afaceri: seminare, prezentări de programe de suport, consultații de afaceri, sesiuni B2B, etc
La ceremonia de deschidere a evenimentului, directorul ODA, Dumitru Pîntea a evidențiat faptul că participarea întreprinderilor mici și mijlocii la expoziții este importantă pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare.
“Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului susține antreprenorii din țară să-și dezvolte și promoveze afacerile, să identifice noi parteneriate și să participe la expoziții pentru a-și spori vizibilitatea atât pe piață locală, cât și internațională.. Prin acest eveniment expozițional ne propunem să contribuim la sustenabilitatea companiilor mici și mijlocii autohtone și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor. Pe parucursul celor 3 zile, mediul de afaceri va avea șansa să se informeze cu întreaga paletă de programe de suport antreprenorial susținute de stat și partenerii de dezvoltare, începând de la inițierea unei afaceri până la internaționalizarea acesteia”, a menționat Dumitru Pîntea.
Ministrul desemnat al Economiei, Dumitru Alaiba a reiterat susținerea și încurajarea pentru mediul de afaceri.
“Sunt onorat să particip la acest eveniment și vin cu mesajul că antreprenorii trebuie să știe că au toată susținerea din partea statului, pentru a-și dezvolta afacerile și pentru a-și valorifica ideiile, astfel ajutând la dezvoltarea țării. Iar statul trebuie să apere interesele antreprenorilor, să-i ajute și încurajeze, mai ales în această perioadă complicată. Evenimentul de astăzi prezintă un exemplu de ajutor pentru mediul de afaceri, ajutor acordat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din cadrul Ministerului Economiei, prin intermediul programelor de finanțare la care au acces reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii”.
Boris Filipov, manager de proiect, Delegația UE în Republica Moldova a salutat inițiativa de a organiza această expoziție care este o platformă importantă pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, subliniind că Uniunea Europeană va continua să susțină acest sector important al economiei moldovenești.
Expoziția “Antreprenor Expo” este susținută de GIZ Moldova. Thomas Foerch, managerul proiectului ”Întreprinderi și comune puternice pentru Moldova”, implementat de GIZ Moldova, a declarat că prin această platformă - Antreprenor Expo - vor fi promovate companiile pe piețe externe prin întâlnirile B2B și inițierea de noi parteneriate în afaceri.
Carolina Chiper, director general CIE „Moldexpo” a menționat că “Antreprenor Expo” este un proiect nou inițiat în colaborare cu ODA, care reînvie piața expozițională din Moldova și își propune să devină unul de durată.
Participanții la expoziție vor putea să-și ramburseze o parte din cheltuielile de participare prin intermediul Instrumentului de Subvenționare a participării la Târguri și Expoziții, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Ceremonia de deschidere a expoziției poate fi urmărită aici: https://bit.ly/3EEq3aq
Vedeți Agenda evenimentului https://bit.ly/3EENH6I
{gallery}11_17_2022{/gallery}
Lansarea Programului de susținere a inovațiilor digitale și a startup-urilor tehnologice
Ai o idee de afacere inovatoare în domeniul digital sau tehnologic? ODA te invită la evenimentul de lansare a Programului de Susținere a Inovațiilor Digitale și a Startup-urilor Tehnologice, unde vei afla cum poți obține finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei pentru afacerea ta.
Scopul Programului este acordarea finanțării nerambursabile ÎMM-urilor inovatoare și startup-urilor pentru produse și servicii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC), tehnologii noi, în scopul stimulării cercetării și dezvoltării în domeniul TIC, prototipării și inovării în domeniul producției industriale durabile și al tehnologiilor ecologice.
Programul este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și susținut prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Evenimentul va avea loc pe 06 octombrie, ora 14:00 la Mediacor, str. Alexei Mateevici 60 (campus USM, intrare str. Pușkin)
Pentru a participa la eveniment, înregistrează-te aici - https://bit.ly/3UIwwal
Eveniment de prezentare a Fondului FACEM
Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) organizează pe data de 20 septembrie, ora 10.00, Evenimentul de prezentare a Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Evenimentul va avea loc la data de 20 septembrie 2022, ora 10:00, în incinta Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam 77, mun. Chișinău (intrarea de pe str. Vlaicu Pîrcălab).
În cadrul evenimentului, ne propunem să informăm mediul de afaceri și instituțiile financiare despre Fondul FACEM, precum și oportunitățile de finanțare în dezvoltarea antreprenoriatului local. Prin intermediul noului fond din portofoliul ODA, Ministerul Economiei țintește punerea în aplicare a unui instrument alternativ de finanțare la costuri reduse pentru proiecte investiționale inițiate de antreprenori.
La eveniment vor participa: Prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilița, Ministrul Economiei Sergiu Gaibu, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, instituțiilor financiare, asociații de business și experți în domeniu.
Persoanele interesate de noul mecanism financiar FACEM, care vor să participe fizic la eveniment, ne pot trimite e-mail comunicare@oda.md în care să indice numele, prenumele, număr de telefon și organizația pe care o reprezintă. Totodată, evenimentul va putea fi urmărit online pe pagina de Facebook și pe platforma privesc.eu.
Totodată, persoanele care vor să asiste online la eveniment și să adreseze intrebări, pot intra pe ZOOM unde va fi asigurată traducerea simultană https://us02web.zoom.us/j/89946031085#success
Granturi pentru retehnologizare și eficiență energetică
Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova vor putea accesa finanțare nerambursabilă până la 2 milioane lei din partea statului pentru investiții în utilaje moderne și echipamente de producere a energiei regenerabile. Astăzi, 9 august, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul de retehnologizare și eficiență energetică care va susține companiile, active pe piață de cel puțin 2 ani, să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională.
La conferința de lansare a noului Program au participat prim-ministra, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, instituțiilor de învățământ superior, Incubatoarelor de afaceri și asociațiilor de afaceri.
Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Executivul va încuraja retehnologizarea afacerilor și implementarea acțiunilor de eficiență energetică. „Prin acest Program, ne propunem să sporim gradul de performanță a întreprinderilor mici și mijlocii, să înlocuim utilajele tehnice ineficiente cu soluții tehnologice moderne și să optimizăm costurile de producere, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică. Astfel, vom ajuta companiile să fie mai eficiente și mai competitive, vom contribui la reducerea presiunii asupra mediului înconjurător și vom veni cu soluții noi pentru actuala criză energetică globală, care ne impune să fim mai eficienți. Sper că această investiție a statului va fi utilă pentru afacerile dumneavoastră, va contribui la crearea locurilor de muncă pentru cetățenii noștri și la promovarea Republicii Moldova la nivel internațional”, a spus Natalia Gavrilița.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a reiterat importanța modernizării afacerilor autohtone pentru a fi sustenabile. „Retehnologizarea și eficienta energetică sunt priorități pentru businessul din țara noastră, iar Programul lansat astăzi ne va ajuta să transformăm ideile în practică. Îndemnam antreprenorii să beneficieze de condițiile programului, să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, retehnologizând-o.”
„Salutăm lansarea noului Program de retehnologizare și eficiență energetică, pregătit cu asistența tehnică a Uniunii Europene. Așteptăm ca acesta să faciliteze punerea în aplicare a unui număr semnificativ de tehnologii moderne pentru sporirea competitivității IMM-urilor din Republica Moldova și pentru reducerea amprentei de carbon a acestora. Datorită noului program, IMM-urile vor avea cu siguranță șanse mai mari de a beneficia de oportunitățile de afaceri existente”, a subliniat Gintautas Baranauskas, șeful-adjunct al secției cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea a prezentat specificul acestui nou mecanism de suport antreprenorial, care extinde aria de programe a instituției. “O afacere prosperă pornește de la tehnologii moderne, costuri mai mici, vânzări mai mari și consumatori mulțumiți. Acest Program va oferi întreprinderilor un avantaj competitiv pe piață, rezistență și acces la investiții care pot aduce efecte economice imediate prin intermediul schimbării modelului de producție de bază, adaptării la noile tehnologii și optării pentru surse alternative de energie. Prioritate în cadrul Programului se va acorda afacerilor care vor demonstra o evoluție pozitivă a indicatorilor economici în ultimii 2 ani de activitate și celor care își propun eficientizarea și optimizarea consumului de gaze și energie electrică prin înlocuirea echipamentului cu unul modern, mai eficient energetic sau instalarea de surse alternative de energie.”
Astfel, IMM-urile vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă de 50% din investiția pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, dar nu mai mult de 2 milioane lei pentru: automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante.
Grantul pentru eficiența energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent. Resursele financiare nerambursabile vor putea fi utilizate pentru: panouri solare cu sistem de încălzire; panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric; mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric; utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului; utilaj și instalații pentru încălzire termală.
O condiție importantă pentru participarea la Program este ca fondatorii întreprinderii să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să dețină cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii.
Pentru a participa la Program, solicitanții vor depune un formular de aplicare disponibil pe pagina oficială ODA, vezi link https://formular.oda.md/
Înscrierile se desfășoară în regim continuu.
Programul de retehnologizare și eficiență energetică este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia au fost alocate în anul 2022 resurse financiare în valoare de 55 milioane lei.
Mai multe detalii despre noul Program de retehnologizare și eficiență energetică https://bit.ly/3A8ozTK
Întreaga conferință în format video https://bit.ly/3A86Wn7
{gallery}09 august event{/gallery}
Noi oportunități pentru tineri de lansare în lumea afacerilor
Noi oportunități pentru tineri de lansare în lumea afacerilor
Tinerii au tot mai multe oportunități de lansare și dezvoltare a afacerilor sustenabile în Republica Moldova. Astăzi, Organizația pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat un nou Program START pentru TINERI, care oferă facilități extinse în vederea valorificării potențialului antreprenorial al tinerei generații. Astfel, tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, pot beneficia atât de suport consultativ/educațional, cât și de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant. Programul este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia au fost alocate în anul 2022 resurse financiare în valoare de 20 milioane lei pentru a susține circa 100 de afaceri autohtone.
La conferința de lansare a Programului Start pentru Tineri au participat prim-ministra, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE), reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, Incubatoarelor de afaceri, centre de tineret și organizații non-guvernamentale.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că, și în continuare, Guvernul va încuraja tinerii să-și deschidă afaceri noi, pentru a consolida sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, astfel ca acesta să devină un motor tot mai puternic al economiei naționale. În acest sens, Executivul în comun cu partenerii de dezvoltare, au lansat programe de susținere, printre care și Programul Start pentru Tineri care presupune granturi până la 200 de mii de lei și o linie de creditare cu o parte nerambursabilă de 15%.
„Această asistență este foarte importantă pentru supraviețuirea și dezvoltarea afacerilor. Avem componenta de grant, dar și de credit, pentru că o afacere trebuie susținută inițial, dar și să devină una sustenabilă, să aducă venituri, să poată crește și crea locuri de muncă”, a spus prim-ministra.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că Guvernul va căuta și alte posibilități pentru a susține și consolida spiritul antreprenorial în rândul tinerilor.
”Prin programul de astăzi, ne dorim să ajutăm tinerii antreprenori, de la start până la export. Acest program este și unul inovator, întrucât testăm un produs nou și anume, creditarea cu dobândă fixă, de 6%, foarte favorabilă în condițiile actuale. Vrem să dezvoltăm în continuare un fond de dezvoltare, care să asigure astfel de instrumente financiare pentru toți agenții economici și astfel să îi protejăm de eventuale riscuri, pe cei care investesc în viitorul țării”, a menționat ministrul.
"Programul va contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea lansării afacerilor în zonele rurale prin facilitarea accesului la resurse financiare nerambursabile și resurse creditare, precum și instruire, consultanță și mentorat pe parcursul implementării proiectului investițional. Impactul noului instrument de susținere antreprenorială urmează a fi cuantificat prin atingerea următoarelor obiective: menținerea tinerilor în țară, inclusiv în zonele rurale; îmbunătățirea/dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor; sporirea numărului de afaceri cu elemente inovatoare și cu viziune strategică racordată la cadrul de dezvoltare durabilă", a declarat Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM.
Prin intermediul Programului vor fi oferite două forme de suport financiar. Astfel, tinerii, care își propun să se lanseze în afaceri, vor putea beneficia de granturi de până la 200 de mii lei. Finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tinerii vor veni cu o contribuție de circa 30%.
Totodată, aceștia vor putea accesa credite cu porțiune de grant, combinând finanțarea nerambursabilă cu resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul instituțiilor financiare partenere de către Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE). Valoarea pachetului financiar va ajunge până la 1,7 milioane lei și va include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% și porțiunea de grant de 15%.
Prezentarea beneficiilor mecanismelor de suport antreprenorial, oferite de Programul START pentru Tineri, a fost realizată și prin prisma unor exemple de tineri beneficiari ODIMM, care au reușit să pășească în lumea afacerilor, accesând finanțare nerambursabilă din partea statului.
Statistica internă a ODIMM denotă faptul că 45 la sută din numărul total al beneficiarilor programelor de suport antreprenorial sunt tineri. În perioada 2009 (februarie) – 2022 (mai), ODIMM a implementat Programul „Start pentru Tineri- o afacere durabilă la tine acasă” prin intermediul căruia peste 400 de tineri au accesat finanțare nerambursabilă de până la 180 mii lei, iar peste 1700 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în procesul de elaborare a proiectelor investiționale.
Mai multe detalii despre noul Program Start pentru Tineri https://bit.ly/3OGbGFg
Întreaga conferință în format video https://bit.ly/3NNcdnw
{gallery}2022/07{/gallery}
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), lansată oficial
Astăzi, 22 iulie, la Palatul Republicii, a avut loc evenimentul de prezentare a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), instituție publică din subordinea Ministerului Economiei. Instituția are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. Noua instituție, reformată din ODIMM, va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor și va implementa un control riguros asupra modului de utilizare a banului public.
La evenimentul de lansare a ODA au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare, misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor financiare și asociațiilor de business, invitați din mediul de afaceri și cel asociativ.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Executivul va susține în continuare dezvoltarea antreprenoriatului pentru ca acesta să devină un motor tot mai puternic al economiei naționale.
„Ne dorim ca ODA să devină o punte dintre stat și antreprenori și să fie cu adevărat pro-activă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele cheie de dezvoltare a afacerilor” a spus Natalia Gavrilița.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că Guvernul va extinde gama de servicii ODA pentru a consolida mediul antreprenorial.
„Asistăm la încununarea unui efort mare făcut împreună cu experții și partenerii noștri internaționali, UE, GIZ, USAID, care ne-au ajutat foarte mult. Este o restructurare în profunzime a organizației, nu doar un rebranding. Schimbările erau absolut necesare pentru a-i lărgi mandatul instituției și pentru a găsi soluții viabile pentru susținerea și impulsionarea sectorului privat al economiei naționale. Ne-am propus să ajutăm mai mult antreprenorii pentru a depăși perioada de criză prin care trece nu doar țara noastră, dar întreaga omenire. Ba mai mult, vrem să creștem numărul antreprenorilor, să dezvoltăm programe și sectoare noi care, în rezultat, să genereze locuri de muncă. Prin intermediul ODA, vrem să oferim antreprenorilor tot suportul de care au nevoie. Vrem să creștem atât programele, cât și instrumentele financiare de suport pentru antreprenori. Pe lângă Fondul de garantare, disponibil, în prezent, vrem să dezvoltăm și un Fond de dezvoltare, care va asigura resurse ieftine investitorilor noștri, ca să le asigure finanțare pe un termen de până la 10 ani, cu un preț stabil, protejați de riscurile sistemului financiar.”
Uniunea Europeană este unul din partenerii strategici ai susținerii mediului de afaceri din Republica Moldova. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a evidențiat: „Sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) se află în centrul asistenței acordate de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic. Considerăm că întreprinderile mici joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, datorită capacității lor de a inova și de a se adapta la piețele aflate în schimbare rapidă. Există o serie de exemple din ultimele luni, în care întreprinderile mici au reușit să își reorienteze rapid producția sau serviciile, să își combine resursele pentru a răspunde unor nevoi urgente sau să își reorganizeze operațiunile prin trecerea la tehnologia digitală pentru a continua să își servească clienții. Odată cu noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va continua să sprijine programele de suport pentru IMM-uri și noua Organizație pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru a contribui la o economie mai puternică a țării și la bunăstarea cetățenilor săi."
Siegmund Mueller, director de țară al Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a salutat inițiativa de reformatare a instituției de suport în afaceri. „Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei este un partener de încredere pentru Ministerul Economiei, ODIMM și, acum, ODA în aspectele de dezvoltare a sectorului privat. Lansarea ODA subliniază angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru fortificarea IMM-urilor, care reprezintă fundamentul economiei țării, creând o bază necesară pentru suport mai eficient și sustenabil.”
Inguna Dobraja, Reprezentant de țară, al Băncii Mondiale a reiterat importanța susținerii antreprenorilor pentru a dezvolta afaceri sustenabile în Republica Moldova.
„Finanțarea recent aprobată pentru proiectul de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii va continua cooperarea noastră de lungă durată cu Guvernul, Ministerul Economiei și ODA și va contribui, cu adevărat, la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. De asemenea, va permite IMM-urilor să devină mai competitive și va facilita accesul acestora la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă. ODA va avea un rol foarte important în acest proces, iar noi suntem aici pentru a ajuta. Vom colabora cu dvs. pentru a introduce noi instrumente, cum ar fi garanțiile de portofoliu, pentru a permite câtorva sute de IMM-uri să acceseze finanțarea atât de necesară pentru investiții. Vă vom ajuta, de asemenea, cu programul de granturi pentru internaționalizarea afacerilor pentru a sprijini pregătirea pentru export a câtorva sute de companii moldovenești. Mă bucur foarte mult că noi, Banca Mondială, am lucrat îndeaproape cu guvernul și cu ministrul Gaibu pentru a concepe acest sprijin pentru Moldova, în care ODA joacă un rol atât de important. Acest lucru va avea impact asupra creșterii sectorului privat, a exporturilor și a ocupării forței de muncă în Moldova, ceea ce va face ca viitorul țării să fie mai puțin incert și ca economia să fie mai rezistentă și mai durabilă”.
Directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc a apreciat efortul autorităților de a reorganiza cea mai importantă entitate din țara noastră, responsabilă de dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. „Suntem aliați prin misiunea noastră de a contribui la un mediu de afaceri în care IMM-urile să prospere și vrem să vedem o creștere a ponderii IMM-lor în economia națională prin creșterea cifrelor de afaceri, locurilor de muncă nou create și a contribuțiilor la bugetul de stat. În contextul provocărilor actuale așteptările noastre sunt foarte mari: ne dorim, ca Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului să sporească numărul de afaceri nou create și să amplifice potențialul de creștere, dezvoltare și internaționalizare a afacerilor existente”.
Dumitru Pîntea, director interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori mai ales în perioade de criză. „Guvernanța instituției va fi aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora. ODA va fi asemeni unei instituții financiare care în procesul de finanțare evaluează riscul de credit, riscul de piață, afilierea și concentrarea economică, viabilitatea și impactul în timp al afacerii.”
Totodată, ODA își propune să consolideze colaborarea cu Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri, centrele de consultanță în afaceri, alte entități de suport în afaceri, pentru a le transforma în parteneri regionali, care vor susține implementarea mecanismelor de suport la nivel local. În același timp, instituția își va digitaliza procesele interne pentru a îmbunătăți interacțiunea cu beneficiarii prin intermediul unui sistem informațional care va asigura un control mai riguros al proceselor. Procesul decizional, de asemenea va fi schimbat, prin instituirea unui comitet extern de finanțare și risc, compus din membri independenți atât de mediul politic, cât și de cel intern operațional.
Reformarea organizației și crearea elementelor de vizibilitate sunt susținute prin proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru IMM-uri în regiunile rurale”, finanțat de Uniunea Europeană. Organizarea evenimentului de lansare a ODA este cofinanțată de Uniunea Europeană.
{gallery}Lansare ODA{/gallery}