14 ani

te

Apeluri de granturi active

ODIMM a lansat un nou Apel de granturi mici pentru afacerile initiate de FEMEI. La Concurs pot aplica companiile active pe piață până la 2 ani, inițiate și gestionate de femei. Suma finanțării nerambursabile este de 165 mii lei. Contribuția aplicantei este de 10%. Termenul limită – 30 septembrie 2021.

Depunerea proiectelor investiționale este în regim online: https://bit.ly/3jGnLgu


 ODIMM anunță recepționarea în regim continuu a solicitărilor de accesare a suportului financiar sub formă de Business Voucher  în valoare de până la 100 mii lei prin intermediul “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/3voPgOp


 ODIMM recepționează în regim continuu solicitările de accesare a suportului pentru ecologizarea proceselor de producere și prestare a serviciilor prin intermediul Programului de Ecologizare a ÎMM

APLICĂ ACUM survey.odimm.md/eco 


   ODIMM oferă, prin intermediul Programului „START pentru TINERI”, Business Voucher în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii sau perfecționarea aptitudinilor tinerilor în domeniul ales. 

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IxzXR8  


ODIMM recepționează în regim continuu planuri de afaceri pentru obținerea finanțării nerambursabile de până la 250 mii lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1.

APLICĂ ACUM https://bit.ly/2IBu5pQ  


ODIMM oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale. Suma garanțiilor acoperă până la 80% din creditele acordate de instituțiile bancare din R.Moldova. 

Totodată, a fost elaborat un Nou Instrument de Garantare pentru companiile afectate de criza pandemică. 

DETALII DESPRE PRODUSELE DE GARANTARE https://bit.ly/3afXjET

ODIMM este partener a unui nou portal informativ destinat mediului de afaceri din Moldova

 

Antreprenorii din  Republica Moldova vor avea o nouă sursă de informații prin care se pot documenta privind strategiile de afaceri din punct de vedere juridic și digital. 

ODIMM este partener al noului portal ghidulafacerii.ebrd.md, lansat de către BERD cu sprijinul Fondului pentru Bună guvernare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (GGF). Astfel, companiile autohtone pot găsi pe noua platformă sfaturi și instrumente care pot ajuta la transformarea afacerii și la depășirea perioadelor economice dificile.

Iulia Costin, director general ODIMM, prezentă la evenimentul  oficial de lansare a portalului, a salutat apariția noii platforme, care va constitui o sursă de informație importantă pentru îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de afaceri ale antreprenorilor din Republica Moldova.

”Accesul la informații și inovații este motorul unei economii, iar un nou portal, destinat informării mediului antreprenorial, are rolul de a deveni un lanț important în acest proces”.

În context, Iulia Costin a reamintit faptul că una dintre prioritățile de bază ale ODIMM pentru dezvoltarea ÎMM-urilor din Moldova este susținerea antreprenoriatului durabil prin încurajarea digitalizării ÎMM-urilor.  

Astfel, ODIMM a lansat, în anul 2020, Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM cu scopul de a sprijini transformarea digitală, maximiza potențialul inovator a întreprinderilor și a facilita accesul companiilor pe piețele interne și externe.  Prin intermediul acestei inițiative de suport, 280 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere, iar 700 de antreprenori au fost instruiți în domeniul digitalizării afacerii. 

Pentru asigurarea continuității privind implementarea tehnologiilor informaționale de către mediul de afaceri autohton, ODIMM a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a ÎMM-urilor care este în curs de aprobări finale la autorități și urmează a fi lansat până la sfârșitul anului 2021.

{gallery}2021_09.09{/gallery}

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori și furnizori de componente în industria auto, interesat să coopereze cu companii din R.Moldova

 

Purem by Eberspächer – un important furnizor și dezvoltator de componente pentru industria autovehiculelor, este interesat să identifice furnizori și să inițieze parteneriate cu companii autohtone.

Astăzi, în cadrul evenimentului Purem Suppliers Day and Scoping Mission” organizat de ODIMMreprezentanții Purem ai Grupului Eberspächer au prezentat domeniile de interes în cooperarea cu companiile locale. 

În debutul evenimentului, Iulia Costin, director general a accentuat sprijinul oferit de ODIMM pentru companiile autohtone în demersurile de dezvoltare a capacităților și de internaționalizare.

“ODIMM facilitează promovarea internațională a afacerilor locale prin accesul la noi piețe de desfacere, retehnologizare și interconectare a furnizorilor locali cu companiile străine. Totodată, dezvoltăm o bază de date a companiilor din R.Moldova cu potențial de export și susținem integrarea acestora în lanțul valoric regional și internațional“.

Reprezentantul grupului Eberspächer, Volker Cwielong, a evidențiat că  ar fi interesat într-o potențială cooperare cu companii din Republica Moldova.

“În urma acestei misiuni vom evalua posibile parteneriate cu companiile autohtone și sperăm să identificăm furnizori potriviți în R.Moldova”.

În cadrul evenimentului, s-au desfășurat  mai multe întâlniri B2B dintre reprezentanții companiilor autohtone cu reprezentanții grupului german, în vederea prezentării serviciilor și produselor proprii și stabilirii unor potențiale cooperări. 

Întrunirea de astăzi va fi urmată de o serie de vizite  de documentare în teritoriu la mai mulți antreprenori din domeniile de prelucrare cu CNC, fabricarea structurilor metalice sudate, injecția de mase plastice și proiectare industrială,  în scopul identificării potențialelor parteneriate și conexiuni reciproc avantajoase.

Evenimentul este inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în Politici Economice”, implementat de GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

{gallery}Suppliers Day and Scoping Mission{/gallery}

START competiției proiectelor investiționale PENTRU TINERI

 

ODIMM lansează un nou Apel de granturi în cadrul Programului “Start pentru Tineri”.

Antreprenorii care au absolvit Etapa a II-a a Programului sunt îndemnați să aplice la etapa de finanțare.

❗️ Perioada depunerii aplicațiilor: 19.07.2021 – 19.08.2021, ora 17:00

 Valoarea maximă a grantului este de 180 mii lei;

 ✔ Contribuția proprie este de minim 20%;

 ✔ Banii se oferă pentru echipamente, mașini, utilaje, instalații de lucru, aparate și instalații de măsură, control și reglare, tehnică de calcul;

 ✔ până la 30% pentru active nemateriale: softuri, francize, obținerea certificatelor de calitate.

❗️ La Concurs pot aplica tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, care au absolvit Etapa a II-a a Programului și dețin o companie nou-înregistrată pe piață (mai puțin de 2 ani).

Depunerea proiectelor investiționale este în regim online: https://bit.ly/3rrxucX  

Detalii despre Concurs: https://bit.ly/2VYOFHh

Pentru mai multe informații:

☎️ 022 21 15 73

📧 start_tineri@odimm.md

ODIMM propune un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite

 

În viitorul apropiat pe piața financiară a Republicii Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost discutat astăzi, 27 iulie 2021, în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare. Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim 2 ani. Astfel, creditele solicitate de ÎMM-uri de la băncile comercile vor conține garanția inclusă în produsul de credit,  scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor. Conceptul mecanismului de garantare a creditelor a fost elaborat de către compania de consultanță LANDT, specializată în crearea și gestionarea fondurilor de garantare, în colaborare cu specialiștii ODIMM. Realizarea acestui proiect va fi posibilă cu susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE DF).

„În contextul revitalizării activității ÎMM-urilor afectate de criza pandemică, lansarea noului mecanism de garantare a creditelor este imperios necesară și oportună. Acest instrument financiar va fi ajustat și racordat necesităților instituțiilor bancare, fiind  atractiv pentru mediul de afaceri. Apreciem susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est și deschiderea spre dialog productiv a reprezentanților instituțiilor bancare. MEI și ODIMM vor continua elaborarea și ajustarea tuturor instrumentelor de suport antreprenorial, luând în calcul atât necesitățile și realitățile pieței, cât și doleanțele partenerilor din sectorul bancar”, a  declarat în debutul atelierului, Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a  subliniat că prin această inițiativă inovativă, mecanismul de garantare utilizat de Fondul de Garantare a Creditelor va trece la un nou nivel de dezvoltare.

„Relațiile construite de-a lungul anilor cu instituțiile bancare din țară în implementarea programelor și instrumentelor de suport, ne permit să afirmăm că sectorul este gata pentru un asemenea mecanism. În perioada ultimilor ani am fost martorii schimbărilor majore în domeniul bancar, care în final a devenit mai prudent, mai sigur, mai transparent, dar, în același timp, este deschis pentru instrumente noi și orientat spre cerințele clienților săi. Totodată, apreciem susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale si  EFSE DF în procesul de elaborare a acestui mecanism, care reprezintă etapa firească de dezvoltarea a unui fond de garantare într-o economie de piață”.

Reprezentanții instituțiilor financiare, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa ODIMM, arătându-și deschiderea pentru continuarea relațiilor de parteneriat și consolidarea eforturilor privind sporirea accesului la finanțare a ÎMM-lor.

Noul mecanism este elaborat în contextul creșterii solicitărilor față de garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM. 

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului precedent, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 milioane lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de 678 milioane lei.

FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova care are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare.

Până în prezent, prin intermediul FGC, au fost emise 779 garanții în sumă de 451 mil lei, care au facilitat debursarea creditelor în valoare de 1,24 miliarde lei, și au generat investiții în economie în valoare totală de peste 1,58 miliarde lei.

 

{gallery}27.07.21 - FGC{/gallery}

ODIMM îndeamnă diaspora să investească remitențele în afaceri ACASĂ

Astăzi, în cadrul Congresului 𝐃𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐢, 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐎𝐃𝐈𝐌𝐌 a prezentat instrumentele de suport și oportunitățile de promovare pentru revenirea și reintegrarea persoanelor de peste hotare în circuitul economic autohton.

Reprezentanții diasporei au fost informați cum pot lansa o afacere în Moldova și care sunt pașii de urmat pentru a accesa o finanțare nerambursabilă.

"ODIMM implementează o gamă largă de programe de suport în business destinate diferitor categorii de companii, administrează un Fond de garantare a creditelor cu produse financiare accesibile și susține antreprenorii la toate etapele de dezvoltare a afacerii, facilitează conectarea afacerilor mici cu marii furnizori, promovează asocierea și promovarea ÎMM-urilor la nivel regional și internațional. Avem în gestiune un instrument de support antreprenorial special pentru migranți - Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, prin intermediul căruia cetăţenii noştri pot beneficia de consultanţă şi instruire pe parcursul a două săptămâni şi au posibilitatea de a accesa un grant în valoare de până la 250.000 lei. Ne dorim ca R.Moldova să devină locul atractiv pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor de success”. 

În acelaș timp, 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧 a reamintit asistenței că pentru îmbunătățirea cadrului general de politici în domeniul antreprenorial, 𝐎𝐃𝐈𝐌𝐌 asigură un dialog  continuu între mediul de afaceri și autoritățile publice, făcând apel către reprezentanții diasporei să vină cu sugestii și să anunțe dificultățile și provocările în accesarea de servicii și fonduri pentru ÎMM-uri.

Totodată, a  fost evidențiat faptul că 𝐎𝐃𝐈𝐌𝐌 se află în plin proces de 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 a tuturor serviciilor de suport antreprenorial pentru a simplifica accesul  ÎMM-urilor la obținerea granturilor nerambursabile, a garanțiilor financiare și la educație antreprenorială.


𝐎𝐃𝐈𝐌𝐌 crede în visele persoanelor cu spirit antreprenorial și le susține pentru a fi transformate în realitate.
ÎMPREUNĂ PUTEM DEZVOLTA VIITORUL ACASĂ!

{gallery}diaspora21_08_2021{/gallery}

    Apeluri de granturi

Întrebarea zilei:

bp

    Website banner Option 3 v2

Domenii ODIMM

hărți interactive

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1 p2 p3 p4 p5 InvestMoldova logo p7

b1 b2 b3 b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 23.09.2021.

Soluție

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte sau domenii din economia națională.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!