logo ro

slogan ro

Conferința internațională a IMM-urilor din 2019 – MOLDOVA VERDE

ODIMM vă invită la cea de-a XII-a ediție a Conferinței Internaționale a IMM-urilor, cel mai important eveniment dedicat sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Obiectivul din acest an este alinierea mediului de afaceri la principiile unei Economii Verzi - prin adoptarea unui model responsabil de dezvoltare durabilă, cu utilizarea sustenabilă a resurselor rezervate generațiilor viitoare.

Tradițional, Conferința găzduiește două Concursuri Naționale dedicate mediului de afaceri:

Concursul Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM”, organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii sub patronajul Guvernului

Concursul Național „IMM - Model Sustenabil de Responsabilitate Socială”, organizat de ODIMM.

Vă așteptăm pe data de 28 noiembrie începând cu orele 9.30 la Palatul Republicii, str. Maria Cebotari 16, Chișinău.

Participarea este gratuită.

Mai mute detalii despre agenda evenimentului și pentru înregistrare, accesați: www.conferintaimm.odimm.md

ODIMM, UNICEF și TEKEDU și-au unit eforturile pentru viitorul tinerilor

ODIMM, UNICEF și Asociația Obștească TEKEDU își propun să dezvolte un proiect pentru dezvoltarea afacerilor sociale în rândul tinerilor defavorizați din Republica Moldova. Astăzi, reprezentanții celor 3 entități au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care se angajează să dezvolte activități comune în scopul integrării economice ale adolescenților și tinerilor din țara noastră.

Potrivit documentului, ODIMM  va contribui împreună cu cei doi parteneri la crearea unui program național de ocupare a tinerilor, cu accent pe stimularea integrării social-economice a acestora, în special al celor care nu sunt integrați în sistemul educațional, de instruire sau angajați și cei mai vulnerabili (NEET). Totodată, înțelegerea trilaterală are drept scop  promovarea și asigurarea, prin intermediul rețelei naționale a incubatoarelor de business a suportului necesar pentru pilotarea și aplicarea proiectului „UPSHIFT”.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a declarat în cadrul evenimentului de semnare a Memorandumului, că acest parteneriat va fi susținut și prin intermediul Programului „Start Pentru Tineri”. „Ne vom consolida eforturile pentru a ajuta tinerii, în mod special, pe cei defavorizați să se implice activ în viața socio – economică. Practica a demonstrat, de-a lungul timpului, că tinerii și femeile din  mediul rural au idei destul de creative și ingenioase, doar că au nevoie de mai multă motivație și suport. Acest Memorandum este un efort comun spre crearea și dezvoltarea proiectelor  de susținere a tinerilor, dar și a altor categorii de persoane, care au nevoie de suport”.

Reprezentantul de țară UNICEF în Republica Moldova, Desiree Jongsma, a reiterat faptul că prin intermediul acestui parteneriat, tinerii din Moldova vor beneficia cu adevărat de susținere. „Semnarea acestui acord va contribui la dezvoltarea diferitor programe orientate spre mobilizarea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerei generații ”.

Abayomi Ogundipe, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Informaționale (TEKEDU) a subliniat importanța acestei colaborări pentru tineri. „Sunt sigur că realizarea acestui proiect comun va fi o oportunitate pentru abilitarea tinerilor marginalizați în societate. Astfel, vor putea fi identificate problemele și se vor găsi soluții antreprenoriale pentru necesitățile din comunitățile lor”. 

Memorandumul de Înțelegere a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani.

{gallery}ODIMM - UNCEFF{/gallery}

81 de antreprenoare din Republica Moldova au primit finanțare din partea Uniunii Europene

81 de antreprenoare din Republica Moldova au primit finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul celui de-al treilea Apel al programului „Femei în afaceri”, implementat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

La concurs au fost înregistrate 151 de proiecte investiționale, dintre care au fost selectate cele mai inovative idei de afaceri. Cele 81 de întreprinderi finanțate sunt localizate în localitățile rurale, preponderent în zona centru – 28%, în municipiul Chișinău – 25%, în raioanele din sudul țării – 19% și în cele din nord –18%. Acestea ar urma să asigure 300 de noi locuri de muncă.

Cele mai multe din întreprinderile finanțate, mai exact 51%, desfășoară activități de prestare a serviciilor în domeniile educație, frumusețe și organizare a evenimentelor. Alte 39% din companii activează în domeniul industrial (crearea articolelor vestimentare, fabricarea produselor congelate, a produselor de patiserie), iar 10% din afaceri sunt din domeniul agriculturii și zootehniei, care au ca activități de bază: apicultura, creșterea nucilor și a orzului. Totodată, în cadrul celui de-al treilea Apel, au fost finanțate și proiecte investiționale inovative ca: fabricarea mixturilor de făină fără gluten, prelucrarea ceaiurilor și condimentelor naturale, confecționarea pălăriilor, servicii de organizare a traseelor turistice, fabricarea articolelor vestimentare pictate manual.

Suma totală a granturilor oferite constituie 11,02 milioane de lei, care va genera investiții în economia țării de aproape 15,34 milioane de lei.

În primele două Apeluri ale programului „Femei în Afaceri”, 201 de femei din întreaga țară au beneficiat de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor, care au generat 762 de locuri de muncă noi. Suma granturilor aprobate a fost de 28, 56 milioane de lei, care a favorizat investiții în economia țării de 47,74 de milioane de lei. Cele mai multe companii activează în domeniul industriei prelucrătoare – 60%, în prestarea serviciilor – 31%, în agricultură și zootehnie – 9%.

Programul „Femei în Afaceri” prevede promovarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor prin facilitarea accesului la instruire în afaceri, servicii de consultanță și mentorat, precum și granturi pentru investiții și servicii de dezvoltare a afacerilor gestionate de către femei.

Direcția Comunicare și PR ODIMM

{gallery}05.08.2019{/gallery}

Femeile, tot mai încurajate să se lanseze în afaceri

Mai multe femei antreprenor din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai organizațiilor de supo

28 de beneficiari vor accesa finanțare nerambursabilă prin Programul „PARE 1+1”

28 de companii vor fi create sau dezvoltate prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Antreprenorii lucrători-migranți sau rude de gradul 1 ai acestora vor primi până la 250 mii lei finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE).

Titularii afacerilor localizate în 17 raioane ale țării au semnat, astăzi 21 iunie, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6.73 milioane lei.  Activitatea antreprenorială a celor 28 de companii indică faptul că vor genera investiții cumulative în economie de circa 17 mil. lei și vor asigura 69 de locuri de muncă.

Prezent la eveniment, Vadim Brînzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii a salutat interesul diasporei de a reveni  și investi în Republica Moldova. „Ministerul Economiei și Infrastructurii va susține instrumentele de suport care  au demonstrat pe parcursul timpului viabilitatea și sunt destinate atât cetățenilor din țară, cât și celor din diasporă pentru a-și valorifica acasă potențialul antreprenorial”, a menționat  Vadim Brînzan. În acelaș timp, noul ministru a ținut să evidențieze faptul că se regăsește în postura de migrant și Programul PARE 1+1 va derula în continuare pentru a oferi sprijinul cetățenilor plecați peste hotare să revină acasă și să aducă plus valoare economiei naționale.

Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a reiterat deschiderea și suportul continuu a  Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii pentru a stimula inițierea și dezvoltarea afacerilor profitabile în Republica Moldova.

Din numărul total de solicitanți de susținere financiară nerambursabilă, 20 activează în agricultură, alte 6 afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor și 2 în industrie.

Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi realizate în 17 raioane din Republica Moldova iar un beneficiar al Programului este din municipiul Chișinău. Din cele 28 de afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă, 11 sunt start–up-uri, iar 17 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 10 state: Belgia, Federația Rusa, Germania, Irlanda, Israel, Italia Marea Britanie, Republica Cehă, România și Spania”, a declarat Directorul interimar ODIMM, Petru Gurgurov.

Totodată, 9 afaceri sunt inițiate sau administrate de femei, iar 7 vor fi gestionate de tineri.

De la începutul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au mai fost aprobate 65 de proiecte investiționale. În anul 2019 pentru implementarea Programului „PARE 1+1” sunt planificate 40 milioane de lei din bugetul de stat. Totodată, pentru perioada 01 iunie 2019-31 mai 2020 Uniunea Europeană a planificat adițional  15 milioane lei prin Programul „Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.

Programul guvernamental “PARE 1+1” este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.  Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza algoritmului„1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei.

{gallery}PARE 28 benficiari{/gallery}

          Direcția Comunicare și RP ODIMM

600 de tineri vor fi susținuți în afaceri prin PROGRAMUL NAȚIONAL “START PENTRU TINERI”

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat  PROGRAMUL NAȚIONAL “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”. 
 
Iulia Costin, Secretar General de Stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a salutat lansarea Programului și a subliniat că menținerea tinerilor în țară, dar și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat inițierea acestui Program cu finanțare din bugetul de stat. „Tinerii reprezintă un sfert din populația țării și constituie o componentă strategică a unei dezvoltări durabile, prin ofertarea forței de muncă și a creării familiilor. Statisticile ultimilor ani, arată că, din totalul populației care muncește, se atestă o descreștere a ponderii persoanelor tinere ocupate, iar șomajul în rândul lor, se reține proporții înalte, vizavi de  alte grupe de vârstă sau media la nivel de țară. Principala problemă pentru tinerii întreprinzători rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne propunem integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a accentuat oficialul MEI.
10
 
Petru Gurgurov, Director General Interimar ODIMM a prezentat Programul „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” reiterând  faptul că tinerii sunt vulnerabili din cauza lipsei de experiență și a abilităților practice, a numărului limitat de locuri de muncă existente, dar și a lipsei de încredere. ”La program pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsa intre 18-35 de ani, care au lansat sau își propun să lanseze o afacere, în special în zonele rurale. Derularea Programului include 4 etape, care țin de implementarea propriu-zisă a Programului: identificarea ideilor de afaceri, concursul notelor de proiect, finanțare și monitorizare post-finanțare”, a afirmat Petru Gurgurov. 
 
ODIMM va susține tinerii antreprenori la toate etapele de implementare a proiectului investițional, atât prin dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale și a capacităților practice, amplificarea abilităților în prezentarea propriei afaceri, cât și prin finanțarea celor mai viabile proiecte investiționale.
11.1
 
Programul, își propune înrolarea a circa 600 de tineri în procesul de generare de idei de afaceri; instruirea și asistarea a cel puțin 540 de tineri în inițierea dezvoltării afacerii inovatoare, finanțarea nerambursabilă în mărime de 180 mii lei a 250 de afaceri inițiate și dezvoltate de tineri întreprinzători, inclusiv 10% de tineri defavorizați, crearea și menținerea a cel puțin 400 de locuri noi de munca, preponderent, 70% în zonele rurale.
 
Pentru implementarea Programului cu o durată de 3 ani vor fi alocați de 60 de milioane de lei din bugetul de stat. Acesta este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. 
 
Tinerii pot aplica la Program online pe site-ul www.odimm.md, iar pentru informații suplimentare se pot adresa la numărul de telefon 022-21-15-76 sau la adresa de e-mail start_tineri@odimm.md.

Conferința internațională a IMM-urilor din 2019 – MOLDOVA VERDE

ODIMM vă invită la cea de-a XII-a ediție a Conferinței Internaționale a IMM-urilor, cel mai important eveniment dedicat sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Obiectivul din acest an este alinierea mediului de afaceri la principiile unei Economii Verzi - prin adoptarea unui model responsabil de dezvoltare durabilă, cu utilizarea sustenabilă a resurselor rezervate generațiilor viitoare.

Tradițional, Conferința găzduiește două Concursuri Naționale dedicate mediului de afaceri:

Concursul Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM”, organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii sub patronajul Guvernului

Concursul Național „IMM - Model Sustenabil de Responsabilitate Socială”, organizat de ODIMM.

Vă așteptăm pe data de 28 noiembrie începând cu orele 9.30 la Palatul Republicii, str. Maria Cebotari 16, Chișinău.

Participarea este gratuită.

Mai mute detalii despre agenda evenimentului și pentru înregistrare, accesați: www.conferintaimm.odimm.md

Domenii ODIMM

hartă interactivă

0
Investiții
0
Granturi
0
companii finanțate
0
Locuri de muncă
0
Consultații
0
Instuire

Programe și proiecte

PARTENERI

p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7

b1b2b3b4

logofooter

  • © Toate drepturile rezervate. Actualizat: 21.11.2019.

logowbAcest site a fost creat cu susținerea Băncii Mondiale. Actualizarea conținutului a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”

Search

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY