Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM.

Russian (CIS)English (United Kingdom)
Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 15:20
Apreciere articol
(1 Vote)

Forumul Național al Femeilor din Moldova 2018 a reunit peste 300 de femei de afaceri din țară pentru a face totalurile anului

IMG 3177 editedCea mai mare comunitate a femeilor de afaceri din țară s-a reunit astăzi, 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018. Evenimentul  fost organizat la inițiativa Platformei Naționale a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a avut drept scop facilitarea schimbului de experiență și a bunelor practici asupra tuturor aspectelor întâlnite de femei în activitatea lor profesională, de antreprenoriat și în viața socială. 
 
Evenimentul desfășurat la cea de-a IV-a ediție sub genericul „FEMEIA ȘI MIGRAȚIA” a adunat peste 300 de femei din diferite domenii de activitate, inclusiv reprezentante ale mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, mediului academic, administrației publice locale și centrale, precum și reprezentante ale Corpului diplomatic, acreditat la Chișinău și a partenerilor de dezvoltare. 
Oaspete de onoare a Forumului Național al Femeilor din Moldova a fost prim ministrul Republicii Moldova Pavel Filip. Domnia sa a venit cu un mesaj de susținere și încurajare a femeilor care s-au lansat în lumea afacerilor, menționând că promovarea și susținerea femeilor rămâne o prioritate a Guvernului. Premierul a înmânat diplome de onoare ale Guvernului „pentru spirit inovativ, performanță în afaceri și implicare activă în dezvoltarea antreprenoriatului feminin” pentru 8 femei antreprenoare. Acestea sunt: Alina Daraban, Iuliana Cojocaru, Ana Popov Ludmila Prociuc, Ludmila Creciun, Doina Izman, Olga Kizilov, Oxana Bondari.DSC 2127 edited 
 
Totodată, Iulia Costin, Președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, a primit diplomă de onoare a Guvernului „pentru sprijinirea ideilor inovative, implicare în promovarea antreprenoriatului feminin și contribuție la asigurarea unei creșteri economice sustenabile”.
 
Iulia COSTIN, Președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova a subliniat că femeile au un rol din ce în ce mai important în lumea afacerilor, ceea ce demonstrează faptul că obțin excelență în domeniile în care activează. “De 6 ani împreună cu membrii Platformei, dezvoltăm și susținem mediul de afaceri feminin din Moldova atât la nivel național, cât și internațional. Comunitatea noastră este unică, dinamică și se adresează tuturor femeilor care își doresc să lanseze o afacere sau au deja o carieră de succes. Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul țării, iar majoritatea - 85% sunt în mediul urban, dintre care 60% în capitală. Discrepanța dintre activitatea femeilor la sat și oraș rămâne mare, de aceea este important să fie susținute mai ales femeile din mediul rural”, a menționat Iulia Costin. 
 
IMG 3163 editedInvitata de onoare Anna AKHALKATSI, manager de țară al oficiului Băncii Mondiale în Moldova a reiterat importanța încurajării femeilor în dezvoltarea unei afaceri. “Trebuie să susținem femeile care vor să întreprindă o afacere și să sporim programele care vin în ajutorul acestora, astfel rezolvăm problema egalității de gender și problema migrației”.
 
În contextul tematicii forumului 2018 „FEMEIA și MIGRAȚIA”, Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară UN Moldova a accentuat necesitatea studierii factorilor care influențează migrația. „O treime din migranți sunt femei, fiecare a cincea persoană pleacă în Rusia, iar fiecare a treia persoană - în Italia. Din zece femei care au emigrat, cinci se întorc și investesc în familie, își cumpără o locuință. Zece din zece femei investesc în studii, deoarece se dovedesc a fi cele mai valoroase”, a precizat Ulziisuren Jamsran.
 
În cadrul Forumului au fost prezentate rezultatele implementării programului național ”Femei în Afaceri”, modele reușite de valorificare a potențialului feminin în regiuni, de asemenea au fost discutate efectele fenomenului migrației asupra economiei, pieței muncii și societății.DSC 2188 edited
 
Eugenia SÎLI, managerul Programului Național „Femei în Afaceri” a informat despre oportunitățile oferite femeilor cu spirit antreprenorial de a-și explora potențialul, de a pune în practică ideile și viziunile pe care din anumite motive nu au reușit, încă, să le realizeze. „Prin intermediul Programului „Femei în Afaceri” până în prezent au fost instruite 408 femei, iar 201 proiecte investiționale au fost aprobate spre finanțare nerambursabilă în cadrul celor două apeluri de proiecte desfășurate pe parcursul anului 2018. La această etapă, Programul prevede încă două apeluri de proiecte, de aceea invit femeile să aplice pentru a-și realiza visul”.
 
DSC 2146 editedForumul Național al Femeilor din Moldova a oferit femeilor antreprenoare și reprezentantelor societății civile un cadru de discuții, schimb de opinii și de identificare a soluțiilor în domeniul abilitării femeilor și promovării spiritului de antreprenoriat. 
 
Mai mult, Forumul a găzduit ceremonia de decernare a premiilor Concursului „Gala Antreprenoriatului Feminin 2018”. Astfel, 7 femei au fost premiate pentru rezultate remarcabile în activitatea antreprenorială:  Alexandrina Bîrsan, Anastasia Cunețchi, Nadejda Josan, Natalia Sajin, Lucia Gavriliță, Tatiana Zavtoni-Oprea. 
 
Antreprenoarea anului a fost desemnată Ala Pilipeţcaia. Câștigătoarele au primit premii bănești și cadouri de preț de la partenerii evenimentului. ODIMM a oferit vouchere pentru consultanță și mentorat.IMG 3414 edited
 
La final, participantele au adoptat rezoluția Forumului National al Femeilor din Moldova 2018. Documentul a reiterat ralierea la standardele internaționale, prevederile ODD 5 din Agenda 2030, precum si angajamentele Republicii Moldova în domeniu si a venit cu o serie de propuneri: crearea unui fond de susținere a antreprenoriatului feminin si a condițiilor favorabile atragerii de investiții, promovarea inițiativelor de afaceri în rândul tinerilor si asigurarea accesului la formarea antreprenorială pentru un număr cât mai mare de femei din mediul rural, întru dobândirea abilităților antreprenoriale, indiferent de religie, zonă geografică, grup social, etnie.
 
PNFM este o organizație neguvernamentală care are drept scop sporirea rolului femeii în societate și în afaceri, abilitarea drepturilor și oportunităților acestora, consolidarea potențialului feminin în RM.
Ultima modificare s-a efectuat Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 15:46

PARTENERI

c3 LOGO EULOGO 2 IOM-OIM
een logo
 logo maib corel2

MIEPO small

 

CCI


VictoriaBank Logo Transparent

fincimbank logo
undp
 monitor fisc
 JCI Moldova  
UIPAC text
 entranse  COMERTBANK LOGO FON RGB
       Eximbank

 

 

PARTENERI MEDIA


civic-md

2 logo agrobiznes
 mybusiness-banner  FERMIERUL.MD
 
 
 
 
Comprar Cialis Sin Recetadrogas forma analógica disponibles bajo la denominación común internacional. Tiene exactamente la misma estructura con las pastillas originales, pero difiere de ellas en ausencia de marca conocida .Se recomienda tomar la píldora por lo menos 30 minutos antes de la intimidad. La duración de acción varía de 8 a 12 horas Buy Pills Bupron SRFor a doctor it is important to know your health history to determine the correct dose and the possibility of appointment
Banner
Banner
Banner
Banner

NEWSLETTERS - EEN

Newsletter-1

 

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner
PARE