slogan en

SMEs will be supported by the state for greening activities

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor fi susținute de către stat pentru a implementa practici prietenoase mediului ambiant. Inițiațiva a fost făcută publică, astăzi, 28 noiembrie,  în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor “Moldova Verde” prin lansarea oficială a Programului de Ecologizare a IMM-urilor.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a declarat că Programul “Ecologizarea IMM-lor” este orientat către realizarea priorităților stabilite de politicile naționale în domeniul economiei verzi, consolidarea infrastructurii de suport în afaceri pentru IMM-uri prin extinderea serviciilor de ecologizare.

“Prin acest Program, Guvernul Republicii Moldova își propune să susțină cât mai multe afaceri în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor și a inovațiilor ecologice”, a subliniat ministrul MEI.

Iulia Costin, Director General ODIMM a evidențiat faptul că Programul va oferi o abordare integrată de susținere a companiilor privind introducerea practicilor de ecologizare.

“Suportul este destinat IMM-urilor din sectoarele cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător sau care utilizează performanțele de mediu ca factor de competitivitate în intrarea pe piețele internaționale.  Prioritate se va acorda IMM-urilor care introduc eco-inovații, produse și servicii ecologice pe piață.”, a declarat Iulia Costin.

Programul “Ecologizarea IMM-urilor” include 3 componente: dezvoltarea instrumentarului informațional și a infrastructurii de implementare, acordarea suportului financiar în domeniul ecologizării IMM-urilor și monitorizare și suport post-finanțare. Prin intermediul acestui Program, cel puțin 150 de companii vor fi selectate pentru finanțare în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor și a inovațiilor ecologice.  Totodată, se preconizează, ca circa 3000 de persoane să beneficieze de suport informațional, iar cel puțin 400 de întreprinderi să fie instruite/formate pentru a putea implementa principiile economiei verzi.

Programul va fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și se va desfășura pentru o perioadă de 36 de luni (anii 2019-2021) cu posibilitatea de extindere. Bugetul constituie 60 milioane de lei pentru întreaga perioadă de implementare.

Tags:
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

• © All rights reserved. Updated:04.08.2021.

Solution

logowbThis website was created with the World Bank support. The updated content was funded by the European Union through the Project "Support for the Infrastructure Framework of Quality in the context of the DCFTA in Moldova"

Menu-internationalizarea-EN

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects in the national economy. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!